Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Cam acesta este, pe scurt, bilanţul dosarului devalizării societăţilor Hercules şi Argirom, dosar trimis de procurori în instanţă după ani de zile şi sute de probe…

Prin rechizitoriul din data de 12.05.2022, procurorii DIICOT Caraş-Severin au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 35 inculpați (cetățeni români, parte dintre aceștia având calitățile de acționar, administrator, președinte consiliu de administrație, director general, director economic, director executiv, director comercial, avocat, executor judecătoresc, evaluator imobiliar, administrator judiciar, lichidator judiciar, director executiv și consilier juridic ai Agenției Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, deputat la momentul comiterii faptelor), pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, înșelăciune, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sustragere de sub sechestru, violare de domiciliu, distrugere, șantaj, divulgarea informațiilor secret de serviciu sau nepublice și fals în declarații.

„În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2007 – 2016, a fost constituit și a acționat un grup infracțional organizat cu scopul de a decapitaliza o societate comercială din orașul Băile Herculane, prin scoaterea activelor/bunurilor din patrimoniul acesteia în dauna creditorilor reali și, totodată, însușirea în folosul membrilor grupului a sumelor de bani obținute. Societatea din Băile Herculane deținea în anul 2001, dată la care a fost privatizată, aproximativ 50 de imobile în stațiune, imobile care reprezentau cele mai importante hoteluri, restaurante și ștranduri termale din stațiune. De asemenea, aceasta deținea licență de exploatare a apelor termale, fiind singurul furnizor pentru celelalte hoteluri și pensiuni funcționale din stațiune. Începând cu anul 2001, această societate a fost supusă unor proceduri prealabile de privatizare, context în care, două persoane potente financiar, care dețineau sau controlau societăți comerciale importante, au fost interesate de aceste proceduri“, susţin procurorii DIICOT.

Privatizarea societății comerciale a avut loc la data de 28.08.2001, când a fost cumpărat pachetul majoritar de 40,92% de către o societate comercială controlată de către Iosif Armaș care, la data respectivă, deținea 68% din acțiuni. Pentru achitarea prețului pachetul majoritar de acțiuni obținut în cadrul procedurii de privatizare, mai susţin oamenii legii, au fost folosite sume de bani care proveneau din afaceri cu statul.

Astfel, același inculpat, prin intermediul aceleiași societăți comerciale, a negociat în luna iulie 2001 cu Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale o formă de împrumut, concretizat în acordarea de către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale a cantității de 5.487.590 kilograme de zahăr cristal, ce constituia stoc de rezervă de stat, către societatea controlată de inculpat, cu drept de vânzare, dar și cu obligația acesteia din urmă de a reconstitui stocul pe cheltuiala sa în termen de 180 de zile. În luna august, din banii obținuți din vânzarea zahărului ce constituia stoc de rezervă de stat, societatea comercială controlată de inculpat a plătit prima tranșă pentru cumpărarea societății comerciale din Băile Herculane (banii folosiți au provenit astfel de la bugetul de stat, prin acordarea împrumutului de către Rezervele de stat). Ulterior, stocul de zahăr nu a mai fost refăcut și împrumutul nu a fost restituit, creându-se în această modalitate un prejudiciu în valoare de 43.288.697,99 lei (contravaloarea zahărului care nu a fost înlocuit).

Întrucât în luna martie 2008, societatea comercială controlată de Armaș a intrat în insolvență, existând riscul ca, din bunurile societății obținute în urma participării la procedura de privatizare, să fie îndestulați creditorii societății, inculpatul a dezvoltat un nou mecanism în vederea sustragerii activelor acestei din urmă societăți, respectiv prin folosirea procedurii executării silite.

În acest scop, inculpatul a racolat în grup persoane din firmă, rude ale acestuia, pe care le-a promovat în funcții importante, precum și alte persoane fizice cu potențial financiar.

Începând cu anul 2008, societatea comercială din Băile Herculane a contractat împrumuturi de la mai multe persoane fizice, printre care fiul directorului general, soția directorului economic și contabila societății, în baza unor contracte de împrumut de sume relativ mici cu dobânzi anuale mult mai mari decât dobânda legală, contracte care constituiau titluri executorii.

Împrumuturile obținute de la persoanele fizice au fost garantate cu bunurile societății, în lipsa unei hotărâri a Adunării Generale a Acționarilor valabilă (condiție necesară conform actului constitutiv și Legii nr. 31/1990). Aceste împrumuturi nu fost restituite de societatea comercială în termenele foarte scurte stabilite în contracte, fapt ce a condus la executarea prin intermediul executorilor judecătorești a unor imobile aparținând societății comerciale din Băile Herculane.

În această modalitate, au fost scoase din patrimoniul societății 22 de imobile și două licențe privind exploatarea apelor termominerale, acestea fiind însușite de membrii grupului infracțional organizat.

De asemenea, sumele de bani, cu care societatea era împrumutată de către persoanele fizice membre ale grupului infracțional organizat, intrau în conturile societății pentru o scurtă perioadă de timp, fiind retrase ulterior sub formă de drepturi salariale. Salariații societății comerciale, care încasau sumele de bani, erau rude ale liderului grupului infracțional organizat, fictiv remunerate cu sume mari de bani, fără ca, în realitate, să desfășoare o activitate în societate.

Profitând de faptul că, la data de 04 aprilie 2016, liderul grupului infracțional organizat și o parte dintre membrii acestuia (respectiv conducerea societății comerciale din Băile Herculane, lichidatori judiciari și angajați ai rezervelor de stat) au fost arestați, al doilea inculpat și-a asumat poziția de lider, coordonând în continuare activitatea grupului infracțional. În acest scop, acesta a atras noi membri, fără a căror contribuție, activitatea era imposibilă (lichidator judiciar, practician în insolvență și executor judecătoresc). Astfel, acesta a folosit două acorduri fictive încheiate cu societatea comercială din Băile Herculane în perioada post privatizare (în urma eșecului celui de-al doilea inculpat de a achiziționa pachetul majoritar de acțiuni, acțiune reușită de primul inculpat), în scopul căpușării acesteia.

„Prin punerea în executare a acordurilor fictive, inculpatul a scos de sub sechestru instituit de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism bunurile imobile care aparțineau societății comerciale și care fuseseră scoase din patrimoniul acesteia în urma activității infracționale desfășurate de primul lider al grupului infracțional organizat anterior și membrii grupului racolați de acesta. Menționăm faptul că, în cauză s-a dispus trimiterea în judecată și în ceea ce privește decapitalizarea de către o parte a membrilor care au constituit grupului infracțional organizat a unei societăți comerciale în al cărui patrimoniu se afla un aeroport situat în Caransebeș, județul Caraș-Severin. S-a reținut că, prin utilizarea unor proceduri ilicite și prin intermediul aceleiași societăți comerciale utilizată în procedura privatizării societății din Băile Herculane, aceștia au obținut controlul asupra consiliului de administrație (prin numirea în cadrul acestuia a surorii unuia dintre inculpați și a unui inculpat având calitatea de avocat). Odată obținut controlul asupra consiliului de administrație, inculpații au înstrăinat acțiunile și terenurile acestei societăți. Prin activitatea infracțională a fost cauzat un prejudiciu în cuantum de 123.325.726 lei Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Timișoara, Primăriei Orașului Băile Herculane, R.A.P.P.S., Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune SA, Autorității de Supraveghere Financiară și altor 5 societăți comerciale, fiind instituire măsuri asiguratorii asupra a 146 de imobile (terenuri, apartamente și construcții). Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Curții de Apel Timișoara“, mai arată procurorii în comunicatul public făcut vizavi de acest dosar.

Potrivit pressalert.ro, printre inculpați, pe lângă Iosif Armaș, fost deputat PSD, președinte al Consiliului de Administrație al SC Hercules SA și acționar majoritar la SC Argirom Internațional SA, principalele firme implicate în acest dosar, se mai regăsesc printre alții Monica Mihu, fosta soție a lui Remus Borza (fost deputat PNL), Mihail Cionca (fost președinte PRM Băile Herculane), Ilie Iova (fost viceprimar al Caransebeşului şi vicepreşedinte al CJ Caraş-Severin) sau fostul deputat Ion Tabugan.

DIICOT precizează că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

JCS-L.A.