CARAŞ-SEVERIN – Totul s-a întâmplat doar în prima decadă a lunii martie, iar fenomenul, deşi pare impresionant, e doar în etapa debutului…
Salvatorii cărăşeni ne avertizează din nou că arderile necontrolate de vegetaţie, ca acţiuni voluntare, pot pune în pericol atât vieţile, cât şi bunurile oamenilor. Din păcate, odată cu încălzirea vremii, au început şi lucrările de igienizare prin foc deschis a terenurilor agricole. Aşa ard mirişti, vegetaţie uscată, resturi vegetale, însă de cele mai multe ori lucrurile scapă de sub control şi asistăm la propagarea focului pe suprafeţe mari, spre case şi fond forestier, cauzând pagube importante, pe lângă efectele devastatoare asupra mediului.
În prima parte a lunii martie, pompierii militari cărășeni au intervenit la stingerea a nu mai puţin de 35 de incendii de vegetație uscată, pe suprafețe totalizând aproximativ 150 de hectare. „Arderile necontrolate ale miriștilor și resturilor vegetale pot provoca adevărate dezastre. Această practică de sezon determină pe de o parte creşterea poluării aerului, prin creşterea concentraţiilor gazelor cu efect de seră care contribuie la fenomenul de încălzire globală, și duce la creșterea noxelor din aer, iar pe de altă parte determină scăderea fertilității solurilor, prin reducerea conținutului optim de materie organică din sol şi scăderea biodiversităţii, având efecte negative majore atât pentru habitatele naturale, cât şi pentru flora şi fauna sălbatică specifică“, subliniază cei de la ISU „Semenic“.
Cei care dau foc fără să anunţe în prealabil serviciile publice comunitare pentru situaţii de urgenţă riscă amenzi contravenţionale între 3.000 şi 6.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 25.000 la 50.000 de lei, în cazul celor juridice. Dacă fapta se face în vecinătatea ariilor protejate, devine infracţiune, fiind pedepsită cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amenda penală. Iar cei care amenajează locuri pentru utilizarea focului deschis, în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, riscă amenzi contravenţionale cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei.
JCS-A.M.