33 de medici cer demisia lui Cican - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Într-o scrisoare deschisă primită la redacție, mai mulți medici de la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș își exprimă nemulțumirea față de managementul lui Adrian Cican și-i cer acestuia să demisioneze!

 În continuare, vă prezentăm integral scrisoarea deschisă semnată de cei 33 de medici.

Scrisoare deschisă către,

– Domnul Adrian Cican-manager interimar SMU Caransebeș

– Conducerea Primăriei Caransebeș

– Consiliul Local Caransebeș

– Consiliul de Administrație al SMU Caransebeș

De ajuns cu umilința!

După șase ani de studii universitare, ceea ce nu este cazul dumneavoastră, după examene și concursuri (fără ,,dedicație”), lucrând în spitalul din Caransebeș-sărac cum îl știm, condus după cum vedem de către autoritatea publică locală prin managerul numit, făcând de ani de zile gărzi și ore suplimentare, avem azi un statut social depreciat, atât local cât și național prin atacuri furibunde, convergente, disproporționate față de motivele lor și cel mai adesea declanșate la comandă.

Cu o legislație ambiguă, prolixă și contradictorie care încarcă atât pacientul, medicul, cât și decidentul, cu un control insuficient (și ineficient) al Statului, cu fărâmițarea deciziei către autoritatea locală incompetentă și răuvoitoare, într-un sistem subfinanțat, oficial recunoscut dar mascat prin demagogie politică, cu o emfază ce vrea să arate că doar politic se poate garanta sănătatea comunității, cu amestec administrativ și juridic brutal și incompetent în profesia noastră liberală, în aceste condiții pe care le știam dintotdeauna dar acum le spunem, găsiți domnule Cican să lansați un program de management fără consultarea niciunuia dintre noi și să vă bazați pe mersul prin manevre, tertipuri, insulte, calomnii aduse nouă din prima zi a numirii dumneavoastră. Încercați, în acest fel, să obțineți un sprijin populist, avansând o temă de mare succes: blamarea unei elite sociale și profesionale.

Chiar credeți că noi medicii, mai bătrâni și mai tineri ai acestui spital, care am asigurat sănătatea comunității, merităm să fim jigniți cotidian?

Chiar credeți că noi, medicii din Caransebeș, suntem hoți, șpăgari, mafioți, infractori, din Jurassic Park sau acestea sunt rezultatul unei obsesii de-a dumneavoastră generată de dorința mărturisită de a vă crea un suport nemeritat în rândurile populației, sprijinit de domnul primar Borcean?

Încrederea în medici și în profesia lor este elementul fundamental al medicinei. Nu există diagnostic, tratament și vindecare fără încredere. Oricine știe lucrul acesta, nu și dumneavoastră. Omul bolnav nu se adresează managerului sau primarului, ci medicului.

Vă mulțumește deteriorarea relației de încredere în spital în ansamblu, în profesia medicală și în medici?

Cui servește ca pacientul să privească medicul ca pe un infractor, iar medicul să-l privească pe pacient ca pe un delator?

Oare nu este de ajuns stresul profesional, sutele de ore de gardă ca să genereze frustrarea medicilor? Mai este nevoie peste acestea de stresul cotidian al unei relații contondente cu dumneavoastră, domnule Cican?

Probabil că lucrurile acestea nu le-ați învățat în timpul studiilor dumnevoastră aprofundate la capitolul ,,cultură organizațională”!

În semn de respect pentru noi, vă amintim acum o seamă de lucruri care nu vor ușura munca noastră și relația cu dumneavoastră. Ați început mandatul dumneavoastră în 14.10.2019 cu gesturi intempestive, ”de forță” și pe alocuri ilegale. Discursul dumneavoastră obsesiv împotriva medicilor, cu tonuri vehemente, agresive și jignitoare atât în adresarea directă cât și în mass-media sigur ne jignește dar sigur nu ne înspăimântă. Medici fiind, cunoaștem motivația acestui discurs: el ascunde o cu totul altă dorință decât cea exprimată, este angajamentul politic. Departe de a fi așa cum pretindeți, competența dumneavoastră managerială se rezumă deocamdată la vorbe, insulte, amenințări, calomnii și ilegalitați. Fără a face caz din nou de lipsa medicamentelor, a consumabilelor, amintim câteva gafe manageriale ridicole precum:

– schimbarea sistemului informatic ,,HIPOCRATE”, perfect adaptat pentru spitalul nostru, cu unul impus de dumneavoastră, mult lăudat dar cu disfuncționalități manifestate în întreaga activitate a spitalului;

– demontarea unui aparat radiologic funcțional și înlocuirea lui cu altul, la fel de vechi, dar care nu se poate monta;

– funcționarea unui singur lift mare dintre cele patru existente;

– renunțarea la centrala telefonică, ceea ce ar îngreuna munca personalului medical;

– cumpărarea unei fabrici de oxigen fără a avea infrastructura necesară distribuției în spital;

Știm de infuzia masivă de bani de la sfârșitul anului 2019, dar datoriile spitalului spitalului nu au scăzut semnificativ, oare de ce?

Insistăm și atragem atenția, public, asupra ultimei ilegalități manageriale care are implicații directe asupra tuturor angajaților spitalului prin nevirarea la bugetul statului a unor contribuții aferente drepturilor salariale pentru luna noiembrie 2019 precum și neînmânarea nici până la data prezentă a fluturașilor de salarii aferenți acelei luni. Oare de ce? Din prea multă corectitudine? Pentru aceasta, solicităm public tragerea la răspundere cu cele legale a conducerii SMU Caransebeș:

– manager interimar Adrian Cican

– director financiar-contabil interimar Daniela Drăgoi

– director medical dr. Singh Buphinder

Nu așteptăm scuze de la dumneavoastră, nu dorim să avem niciun fel de relații cu dumneavoastră și la fel de ferm ne manifestăm angajamentul de a fi în continuare în serviciul concetățenilor noștri, necontenit și necondiționat!

Acestea fiind spuse și multe altele știute, noi cei care aducem venituri spitalului prin activitatea noastră, vă sugerăm să demisionați!

Caransebeș

04.02.2020