Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Și asta doar dintr-un număr total de 264, ce au trecut prin expertizare, fiind încadrate într-una dintre clasele de risc seismic, 31 dintre ele riscând să fie grav afectate în cazul unui cutremur puternic!

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, întrunit zilele trecute, a pus în discuție acțiunile de verificare a construcțiilor hidrologice din județ – baraje, diguri, acumulări –, cu rol de apărare împotriva inundațiilor de pe râurile din județ, derulate în octombrie-noiembrie 2022. Au fost prezentate și aprobate rapoartele sinteză pentru pagubele produse în mai multe localități ale județului (Berzasca, Bozovici, Cornea, Cornereva, Dalboșeț, Oravița, Sichevița, Teregova, Luncavița, Forotic) în perioada 14 decembrie – 20 ianuarie, de fenomenele hidrometeorologice care au afectat rețele de utilități, drumuri județene, agricole, comunale și forestiere, ziduri de sprijin și podețe.

Și a fost prezentată situația clădirilor încadrate în clase de risc seismic, în urma expertizările acestora, la nivelul administrațiilor locale. Potrivit datelor comunicate de Consiliul Județean Caraș-Severin, este vorba despre 246 de clădiri, dintre care 31 sunt incluse în clasele de risc I și II, iar restul în clasele III-IV. Prima clasă cuprinde construcțiile cu risc ridicat de prăbușire în cazul unui cutremur serios, cea de-a doua – cele cu probabilitate redusă, dar la care sunt așteptate degradări structurale majore, inclusiv ale elementelor de compartimentare, scări etc, iar clasa a III-a – cele în cazul cărora sunt așteptate degradări structurale care să nu afecteze semnificativ siguranța structurală, însă degradările elementelor nesemnificative. Ultima clasă, cea fără risc seismic, cuprinde clădiri în cazul cărora răspunsul seismic așteptat este corespunzător construcțiilor noi, proiectate pe baza reglementărilor în vigoare.

Potrivit datelor puse la dispoziție de Consiliul Județean, în cazul Reșiței nu vorbim despre niciun imobil de locuințe, iar din cele trei clădiri cu probleme una a fost consolidată (Grădinița PP 2 de pe strada Parcului, încadrată în clasa de risc seismic 2), alta este în curs de consolidare (Școala „Pittner“, RS 2), iar în cazul vechiului bazin, RS 1, municipalitatea implementează alt proiect, pentru un centru multifuncțional. La Caransebeș, niciuna dintre clădirile expertizate nu a fost încadrată în primele două clase. Suntem curioși dacă a fost expertizată și Comunitatea de Avere de lângă parcul Dragalina, care în cazul unui cutremur serios riscă să fie demolată de-a dreptul. Ce-i drept, imobilul aparține unei entități private și nu administrației locale!

În Băile Herculane, în urma expertizării a 10 imobile de locuințe – construite în regim de parter, unele și subsol, plus 1-4 etaje – toate au fost încadrate în prima clasă. Niciuna dintre clădiri nu a fost consolidată. Este vorba despre imobilele cu nr. 3 de pe strada Nicolae Stoica de Hațeg, 1 de pe Mihai Eminescu, 10 de pe Domogled, 64 de pe Zăvoiului, 3, 10 și 14 de pe Castanilor, 2 din Piața 1 Mai, 2 de pe Licuricilor și 6 de pe Izvorului.

La Moldova Nouă, blocul 34 (parter plus 4 etaje), este încadrat în clasa de risc I ridicat. Iar la Oravița, în perioada 2023-2025 vor fi consolidate 10 blocuri (parter plus 4 etaje), unul de pe strada Eftimie Murgu (subsol plus parter, plus 3 etaje), Clubul Elevilor și trei corpuri de clădire ale Liceului Teoretic, toate încadrate în clasa a II-a. În aceeași clasă, tot la Oravița, au mai fost încadrate Cinematograful și Școala de Muzică. Pe listă se mai regăsesc, tot în clasa a II-a, Primăria Grădinari, Școala din Sichevița și Școala din Borlova, Turnu Ruieni, care a fost însă consolidată.

JCS-A.M.