Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Pentru vacile de pe străzile din Moldova Nouă, primăria nu are un adăpost amenajat, rezolvarea aşteptându-se de la Consiliul Judeţean!

În nenumărate rânduri, locuitorii din Moldova Nouă au fost vădit deranjaţi de prezenţa mai multor animale plimbându-se în voie pe domeniul public, imagini cu acestea apărând deseori şi pe reţelele de socializare. Reacţiile oamenilor sunt pe deplin justificate, deoarece cele mai multe dintre bovine, practic o adevărată cireadă, au fost văzute în zone frecventate în special de copii: spaţii de joacă şi imediata vecinătate a blocurilor.

Vizavi de acest subiect, administraţia locală din Moldova Nouă a făcut de curând unele precizări, mai ales că situaţia trenează din primăvara anului trecut, aşteptându-şi de atunci rezolvarea. La iniţiativa primarului Ion Chisăliţă, în martie anul trecut s-a constituit un grup de lucru care să găsească soluţiile legale. Reprezentanţi din cadrul Primăriei Moldova Nouă, Poliţiei Locale, DSVSA Caraş-Severin, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, împreună cu medicul veterinar, s-au întâlnit pentru a stabili obiective şi termene clare, cel mai important aspect fiind acela ca proprietarul acestor animale să construiască un adăpost pentru animalele deținute și să le asigure apă, hrană și îngrijire. După mai multe şedinţe şi întruniri, lucrurile nu s-au concretizat, aşa că a fost demarată o acţiune în urma căreia 43 de bovine au fost identificate, vaccinate şi crotaliate, proprietarul animalelor promiţând ca în termen de 10 zile să pună la dispoziţia autorităţilor şi restul efectivului de bovine pentru a fi luate în evidenţă, fapt care, ulterior nici de această dată nu s-a mai materializat.

În comunicatul transmis de Primăria Moldova Nouă se arată faptul că proprietarului bovinelor i-au fost aplicate peste 300 de sancţiuni, iar singura instituţie care trebuie să ia măsuri este Consiliul Judeţean, problema fiind cea a unui spaţiu amenajat unde vor fi ţinute aceste animale.

„Dat fiind că, până în prezent au fost aplicate peste 300 de sancţiuni contravenţionale proprietarului, atât de către Poliţia Locală cât şi de către Poliţia Română sau DSVSA, s-a stabilit emiterea unui ordin de restricţie de către Poliţia Animalelor, însă acest lucru nu s-a putut realiza din cauza faptului că reprezentanţii Consiliului Judeţean Caraş-Severin nu au putut preciza unde vor fi găzduite aceste animale, deşi există cadrul legal, reprezentat de OUG nr. 175/2020 ce modifică Legea nr. 205/2004 art. 24*1,alin. La 31.12.2021, Consiliul Judeţean Caraş-Severin a comunicat prin adresa cu numărul 26604 că pe site-ul instituţiei este publicat proiectul de Hotărâre de Consiliu Judeţean pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Serviciului public de adăpostirea animalelor aflate în situații de pericol pe raza judeţului Caraş-Severin, pentru care s-a emis un Ordin de plasare în adăpost.

Aşadar, până când Consiliul Judeţean Caraş-Severin nu va rezolva această problemă, Primăria Moldova Nouă nu are unde găzdui aceste animale şi ca atare acestea nu pot fi reţinute, întrucât nu există cadru legal care să permită administraţiei publice să facă acest lucru, în lipsa unui spaţiu amenajat în care animalele să poată fi plasate, hrănite, etc. „Sperăm ca această situaţie să fie rezolvată cât mai curând, pentru că, în caz contrar, Primăria Moldova Nouă va lua toate măsurile legale împotriva celor ce nu respectă spiritul şi litera legii, ei fiind singurii care se fac vinovaţi pentru neplăcerile pe care aceste bovine le cauzează locuitorilor oraşului“, se arată în comunicatul de presă al Primăriei Moldova Nouă. JCS-Nicoleta Moraru