Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Inspectoratul Teritorial de Muncă îmbracă zilele acestea straie de sărbătoare, pentru a celebra ziua de 11 iulie. Structurile de profil ființează încă din 1874, adică de 150 de ani, când legislația a reglementat probleme de sănătatea în muncă, însă Inspecția Muncii a fost înființată abia în 1999, prin Legea 108, funcționând în subordinea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, având la rândul său în subordine toate inspectoratele de muncă din țară!

Data de 11 iulie a fost stabilită ca Zi a Inspecției Muncii abia în 2018, prin Legea 337, privind statutul inspectoratului de muncă. Iar evenimentul este marcat anual prin acțiuni de promovare a legislației în domeniu, pentru încurajarea unei munci sigure și decente.

„La nivel județean, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin are o permanentă colaborare cu autoritățile și instituțiile publice, în mod deosebit cu Instituția Prefectului, Inspectoratul de Poliție, Biroul pentru Imigrări, Inspectoratul de Jandarmi, Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, Casa de Pensii, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul Școlar, atât pentru informarea reciprocă cât și pentru verificarea respectării normelor legale în vigoare. Fără organizarea activității de inspecție a muncii, care să înlăture munca nedeclarată sau subdeclarată, să prevină pericolele de accidentare și îmbolnăvire profesională, nu s-ar putea concepe desfășurarea normală a raporturilor de muncă într-un mediu sigur și sănătos. În continuare, ITM Caraș-Severin își propune ca obiectiv principal menținerea nivelului înalt de încredere în rândul angajatorilor și lucrătorilor, să răspundă responsabil, prompt și obiectiv solicitărilor cetățenilor pentru asigurarea unei munci sigure și decente. La mulți ani și succes în activitate tuturor inspectorilor de muncă din cadrul Inspecției Muncii și inspectoratelor teritoriale de muncă din țară!“, transmite inspectorul șef Iancu Panduru, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă.

JCS-A.M.