Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Şeful ISU spune că pompierii militari găsesc la faţa locului dezastre pe suprafeţe extinse pentru că sunt anunţaţi cu întârziere. Asta în contextul în care arderile necontrolate, inclusiv incendiile de păduri, au devenit un obicei periculos în Caraş-Severin.

În vreme ce în Australia peste 200 de persoane au fost arestate sau reţinute pentru incendiile devastatoare din ultimele luni, pentru zecile de incendii din judeţ şi sutele de hectare de păduri afectate anul trecut a fost găsit un singur vinovat, care a şi fost deja amendat. Totuşi, arderile necontrolate şi incendiile de pădure sunt o problemă gravă, mai cu seamă că fenomenul a devenit oarecum un obicei… Ne-am obişnuit cu zecile de incendii raportate săptămânal, cu oamenii care dau foc miriştilor că e mai simplu să le cureţe astfel. Înainte, igienizarea prin incendiere era permisă, iar cei care o practicau păzeau focul, împiedicând astfel extinderea lui. Acum că nu se mai permite asta, oamenii dau foc şi dispar, flăcările extinzându-se, unele la case, altele la păduri…

Potrivit unui raport al Direcţiei Silvice, „până la finele lunii noiembrie 2019, datorită secetei prelungite coroborată cu temperaturile ridicate din această primăvară, s-au înregistrat un total de 41 de incendii, din care 33 de incendii în fondul forestier de stat și opt incendii în fondul forestier administrat, fiind afectată o suprafață totală de 389,45 ha, pagubele înregistrate fiind de 58 mc, cu o valoare de 1.654 lei“.

Tot din raportul Direcţiei Silvice aflăm că „s-au înregistrat pagube la regenerări artificiale la ocoalele silvice Păltiniș și Bocșa Montană, respectiv un număr de 5.500 puieți forestieri, cu o valoare totală de 4.294,66 lei. S-a constatat o contravenție silvică, fiind aplicată o amendă contravenţională de 2.500 lei, pe raza Ocolului Silvic Rusca Montană“.

Vizavi de gravitatea fenomenului, col. Cristinel Coneru, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“, a precizat: „Incendiile care s-au manifestat şi în 2019 la fondul forestier, din administrarea Direcţiei Silvice, au pornit de la arderile necontrolate de pe pajişti, terenuri necultivate, păşuni. Bineînţeles, lăsate nesupravegheate, datorită condiţiilor meteo, incendiile s-au propagat şi la fondul forestier. De cele mai multe ori, suntem anunţaţi cu întârziere, nu la scurt timp după ce s-a dat foc. (…) Anul acesta, colegii de la IPJ au găsit o persoană în zona comunei Cornereva. Este vorba despre incendiul care s-a manifestat şi la Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei“.

Ce măsuri s-ar putea lua, cine ar putea aplica sancţiuni, cine ar putea fi tras la răspundere? „Există un protocol încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură şi Garda Naţională de Mediu, a explicat inspectorul şef al ISU. În baza protocolului, noi când mergem să acţionăm pentru stingere, oferim coordonatele GPS, atât către APIA, cât şi către Gardă. Şi de acolo, dumnealor pot întreprinde demersurile necesare, inclusiv nealocare de fonduri APIA, iar Garda Naţională probabil acţionând pe partea de Mediu. Nu ştiu sancţiunile aplicate sau dacă a fost sistată alocarea de fonduri… Ce pot eu să vă spun cu siguranţă este că atunci când colegii mei ajung foarte târziu, din cauza anunţării tardive, găsesc acolo incendii sau suprafeţe arse şi de ordinul zecilor sau sutelor de hectare! Ei stabilesc cu aproximaţie cam de unde ar fi pornit, e drept că coordonatele încearcă să acopere cam toată suprafaţa incendiată. Dar, vă daţi seama, la zeci, sute de hectare, acolo sunt prinşi mai mulţi proprietari. Şi atunci apare problema colegilor de la APIA. Din experienţa proprie, să ştiţi că în zonele de văi, mai ales zona de păduri şi muntoasă, vântul îşi schimbă foarte des direcţia şi intensitatea. Acum poate să bată dintr-o direcţie, să zicem de la Est la Vest, şi peste un sfert de oră să aibă o cu totul altă direcţie“, sublinia col. Cristinel Coneru.

Iar din aceste motive este foarte greu de găsit un vinovat, de demonstrat faptele, pentru că oricine s-ar trezi acuzat are dreptul să mute lucrurile în instanţă. Iar până una, alta, judeţul rămâne cu paguba.

JCS-Antoniu Mocanu