REȘIȚA – În prag de An Nou, Consiliul Local Reșița a adoptat o serie de măsuri, generale și particulare, privind impozitarea și supraimpozitarea unor proprietăți!
Reuniți în ședință ordinară luni, 30 decembrie, consilierii locali ai municipiului reședință de județ au avut a dezbate asupra și pe marginea a peste 120 de proiecte de hotărâri, din care un procentaj consistent a vizat majorarea impozitelor aplicate unor clădiri deteriorate, sau ale căror fațade doar inspiră, dacă nu chiar trădează, o stare precară a acestora. Lista clădirilor ale căror impozite au fost majorate cu 300% sau 500% a fost alcătuită de către o comisie tehnică a Primăriei, înființată în urmă cu circa 6-7 ani, cu scopul de a lua la pas orașul în timpul serviciului, din Cuptoare până în Moniom, și de a consemna starea de fapt.
Dacă, inițial, consilierii PSD au invocat rațiuni sociale pentru a se distanța și abține de la subiect, în final au votat hotărârile pe bandă rulantă, obținând și promisiunea ca în 2025 să fie cooptați în comisie, pentru a participa nemijlocit la evaluarea aspectelor constructive și estetice ale clădirilor, recte justeții și oportunității alcătuirii viitoarelor liste.
„Știm unele dintre clădiri care sunt în zone mai centrale, cum ar fi Hotel Semenic, Universalul Vechi, Complexul Victoria. Pe altele, mai periferice, poate nu le știm cu toții. Nu am insistat pe rezidențial, pentru că nu am vrut din rațiuni sociale să intrăm în zonele respective, deși la un moment va trebui să facem și asta. Chiar dacă sună bombastic 300% sau 500%, o bună parte din clădirile astea au impozitele de bază foarte mici. Sunt clădiri care au fost amortizate în procent semnificativ și chiar dacă aplicăm majorări, nu-i lovim foarte rău pe proprietari, ca să folosesc ghilimelele de rigoare.“, a explicat primarul Ioan Popa, adresându-se consilierilor. Potrivit acestuia, numărul acestor clădiri a crescut ușor, de la 35-40 câte au fost anul trecut, la circa 50 anul acesta. „La unele de anul trecut au fost refăcute fațadele, au fost puse la punct, chiar și acum am scos de pe ordinea de zi o clădire căreia în intervalul octombrie-decembrie i-a fost renovată fațada. Îi încurajez, îi sfătuiesc pe cei care dețin în primul rând spații comerciale să și le pună la punct, să facem toți un efort astfel încât orașul să arate mai frumos.“ a adăugat primarul.
Dacă despre unele dintre spațiile comerciale, aparținând unor persoane juridice, s-a mai vorbit pe parcursul anului 2024, din păcate în zadar chiar în pofida supraimpozitării și a amenzilor aplicate, despre clădirile aflate în proprietatea individuală sau comună a persoanelor fizice s-a vorbit pentru prima oară mai răspicat, de unde putem deduce că în 2025 vom mai auzi despre acest subiect.
„De exemplu, în Lunca Pomostului, unde noi am investit masiv în infrastructura rutieră, pietonală, iluminat, apă șamd., există la ora asta un decalaj uriaș între ce am pus la dispoziție, ca oraș, și cum arată clădirile rezidențiale! Mă refer la majoritatea blocurilor din anii ´50-´60. La Piața din Luncă, așa cum e ea cunoscută, avem acum un parc, o fântână arteziană și o piață volantă, sâmbăta și duminica. Dacă vă uitați la clădirile din jur, ele arată execrabil. Și până la urmă poți să tolerezi un an, doi ani sau trei, că oamenii nu au bani, că sunt pensiile mici, că sunt pensionari. Nu cere nimeni își anvelopeze clădirile, dacă nu consideră să-și îmbunătățească confortul termic și să aibă un consum de gaz mai mic. Dar să-și tencuiască fațadă nu e chiar un cost atât de mare.“, a adăugat Ioan Popa.
În opinia acestuia, trebuie depășit acest mod de a privi lucrurile, din păcate românesc, în care proprietatea persoanei se termină la ieșirea din ușa apartamentului și nu de la ușa din bloc, care este proprietate comună, ca și fațada blocului, de altfel. Există, însă, speranță la nivelul administrației că oamenii vor înțelege și vor începe să-și înfrumusețeze fațadele, întrucât toți locuitorii orașului trebuie să contribuie la îmbunătățirea aspectului general al orașului.
Dacă la începutul ședinței, grupul consilierilor PSD a anunțat, prin intermediul liderului Constantin Parfenie (foto), că nu va vota majorări de impozite sau eventual, poate, de la caz la caz după o matură chibzuință, hotărârile cu pricina au trecut pe bandă rulantă, circa 50, identificate după numărul lor de ordine, și cu votul „pentru“ al social-democraților.
JCS-Walter Fleck
6 Comentarii
Oamenii într-adevăr au pensii și salarii mici, înghețate de altfel, prețurile cresc, taxele și impozitele cresc, e ușor să spui că nu costă mult tencuiala fațadelor dar cand trăiești la limita supraviețuirii orice cost suplimentar este greu de suportat. Poate ar trebui acordată mai multă atenție condițiilor de trai ale cetățenilor și mai puțină hub-ului turistic și găsită o soluție de ajutorare a cetățeanului nu doar mărire de impozite și improscarea cu noroi.
Universalul este unic!
Care este “universalul nou “?
Primarul și Consiliul Local, care ii ciuguleste din mână, au votat creșterea prețului parcărilor de domiciliu. Mărirea este de 47%…ce justifica asa o mărire în afara orgoliului prostesc al primarului de a ii “curenta” oe toți cei care au un mijloc de transport personal, în momentul în care impozitul.oe auto a crescut cu 10,4 %…??? Chiar vi s-a atrofiat bunul simț în favoarea orgoliului!?
Primarul s-a lansat in niste cheltuieli peste ce poate orasul, doar pentru orgoliul “Popa construieste”! Construieste mult si prost! Acum este goana asta nebuna sa “sugem bani de la resiteni pentru a acoperi groapa”!
Pentru un apartament cu doua camere in zona Lunca, la vanzare se cere intre 65.000 si 90.000 de euro, dar nu se gasesc bani pentru tencuire / zugravire, ca oamenii sunt saraci pensionari…
Ceva tipic romanesc! Sa jefuim si sa pradam cat se poate dar sa nu platim nimic!
as vrea sa va vad pe toti si domnule Mircea si domnule primar daca ati mai vorbi asa detasat de tencuiala cand nu v.ati fi primit pensia de 5 luni de cand ati fi depus dosarul…..si sunteti singur….
si sa nu ziceti iara ca e ciuma rosie de vina, si cea galbena a fost si ESTE la guvernare!!
si domnule Mircea sunteti un eroare, nu ”saraci pensionari” cumpara cu preturile alea apartamentele si casele din zona! noii proprietari in nici un caz nu sunt ”saraci pensionari”!