Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Preţurile la benzină și motorină vor crește chiar din prima zi a noului an, mulţumită accizei pe care românii o vor plăti pentru fiecare litru de carburant cumpărat (calculată la un curs valutar dezavantajos pentru populație, dar avantajos pentru bugetul de stat).

Doar această diferență de curs valutar se va resimţi cu 9 bani în plus pentru fiecare litru de carburant. Toate adunate, taxa, acciza și TVA-ul, va rezulta un preț pe litrul de benzină de 6 lei (cu 40 de bani mai mult decât până acum). Motorina va ajunge la 6 lei și 30 de bani, iar cel mai scump sortiment de carburant se va apropia de 7 lei pe litru. De asemenea, gazul se va scumpi cu 1% anul viitor, potrivit Autorităţii de Reglementare în Energie în calendarul de liberalizare a pieței, în aşa fel încât, de anul viitor factura va fi cu 17 lei mai mare.

Și energia electrică va fi mai scumpă, în condițiile în care Guvernul este hotărât să introducă „taxă de stâlp”, pe care furnizorii o vor introduce în facturi. Ar putea fi o scumpire de 1%, iar în cazul unui apartament de trei camere, pentru care se plătește o factură de 200 de lei pe lună, scumpirea va fi de 24 de lei pentru tot anul.

Nici berea și nici țigările nu scapă de scumpiri. Un pachet de țigări va costa și cu 50 de bani mai mult, iar berea ar putea să se scumpească, în funcție de inflație, și cu 10 bani pe litru. De asemenea, vor fi impozitate şi firmele care deţin piscine în scop comercial. Din 2014 se va lua măsura de indexare a accizelor cu rata inflaţiei şi nu în funcţie de cursul de schimb leu – euro.

Pentru anul 2014 sunt anunţate şi reduceri, însă acestea sunt condiţionate de îndeplinirea unor parametri. Spre exemplu, ar putea scădea cota de contribuţie de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale din al doilea trimestru al anului viitor, dar numai dacă vor fi identificate resurse care să permită compensarea integrală.

Tot de anul viitor, salariul minim pe economie va creşte în două etape. De la 800 de lei la 850 de lei începând din ianuarie 2014, şi la 900 de lei din iulie. În sistemul bugetar vor fi aplicate şi creşteri salariale individuale, iar printre cei care vor beneficia de majorări vor fi profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi. Şi pensiile vor fi indexate cu 3,76 la sută tot de anul viitor.

Creşterea salariului minim va determina şi majorarea amenzilor rutiere, dat fiind faptul că un punct-amendă reprezintă zece la sută din salariul minim brut pe economie. Astfel, de anul viitor, cea mai mică amendă va fi de 180 de lei.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu