Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Până la urmă n-au fost nici elvețieni, nici ruși, nici chinezi care să cumpere Moldomin Moldova Nouă, firmă care are valabilă, până în 14 mai 2022, licența de exploatare a celui de-al doilea cel mai mare zăcământ de cupru din România!

Conform site-ului cursdeguvernare.ro, Moldomin, aflată în lichidare de 10 ani, a fost adjudecată odată cu toate bunurile necesare exploatării rezervei de cupru din zăcământul Moldova Nouă, în urma licitației organizate de firma lichidatoare. „La licitația din 1 martie a fost depus un dosar de participare și a fost declarat un adjudecatar, o companie din minerit, dar nu putem da mai multe detalii până la finalizarea tranzacției, care va avea loc în următoarele 45 de zile”, au declarat oficiali ai lichidatorului, la solicitarea cursdeguvernare.ro.

Potrivit unor surse, firma câștigătoare ar fi Eti Bakir, cea mai importantă companie minieră din Turcia, despre care noul edil de la Moldova Nouă, Ion Chisăliță, are referințe foarte bune. „Cunoşteam aceste informaţii din zonă, dar oficial nu cunosc absolut nimic, nu mi-au făcut nici o hârtie. Am înţeles că urmează, probabil, să discute cu autoritatea locală la un moment dat. Pentru oamenii din zonă înseamnă foarte, foarte mult, pentru că se vor crea locuri de muncă. Sigur că zona are un specific minier şi sunt foarte mulţi care ar putea să preia această activitate, cei care fac parte din familiile de mineri, fiindcă vin să exploateze o resursă minerală şi vor fi legaţi de locul respectiv, adică avem şansa să nu mai plece nimeni din Moldova Nouă. Ar fi un lucru excelent. M-am documentat şi am văzut că e o companie mare care are activitate în zona respectivă, au multe mine unde îşi desfăşoară activitatea, lucrează cu tehnologii moderne, aşa că perspectiva, dacă se aşează la Moldova Nouă, este una bună“., ne-a declarat primarul oraşului de pe Clisură.

Rezervele de cupru ale companiei, concentrate în zona Moldova Nouă, sunt estimate la circa 200 de milioane de tone, ceea ce ar însemna circa 30% din rezervele naționale, iar în urmă cu 10 ani oficiali ai firmei lichidatoare declarau pentru presa centrală că valoarea minelor și a rezervelor de cupru era estimată la circa un miliard de euro.

JCS-Nina Curiţa

FOTO: Web Tekus