Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Atât investește TMK Hydroenergy Power, în perioada următoare, în lucrări de mentenanță și modernizare. Mai precis, până în 6 august 2017, cele 4 centrale hidroelectrice (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 și Breazova) precum si amenajările hidroenergetice aferente vor beneficia de mentenanță, centrala electrica urmând să producă doar energia necesară pentru activități interne și distribuția de energie electrică pentru localitățile Gărâna și Brebu.

Lucrările vizează canalul principal care are rolul de a transporta apa din lacurile de acumulare Gozna și Văliug, precum și apa de pe canalele Semenic și Murgila către centrala electrică Grebla, acolo unde este produsă 50% din energia regenerabilă. „Lucrările de reparații ale infrastructurii canalului principal de aducțiune, a apeductelor și tunelelor aferente urmăresc eliminarea pierderilor de apă și a deteriorării în timp a infrastructurii, ca urmare a infiltrațiilor de apă. Lucrările, localizate de-a lungul canalului principal în 13 zone bine determinate, constă în curățarea rosturilor și a fundului de canal; refacerea infrastructurii canalului în cele 13 zone pe aproximativ 800 de metri din lungimea canalului pentru eliminarea pierderilor de apă și asigurarea structurii de rezistență. Mentenanța preventivă la echipamentele hidroenergetice (turbine si generatoare) are drept scop prevenirea deteriorării echipamentelor și reducerea probabilității de apariție în timp a unor deficiențe, în timp ce mentenanța preventivă a echipamentelor electrice vizează echipamentele electrice de pompare, echipamentele electrice primare de 6/35/110 kV din stațiile de transformare, echipamentele de comandă și control”, precizează oficialii companiei.

Lucrările vor afecta localitățile Brebu Nou și Gărâna în 31 iulie, când va fi întreruptă furnizarea energiei electrice între orele 9-18, iar TMK Hydroenergy Power dă asigurări că oprirea totală a sistemului hidro nu afectează activitatea economică din zonă, deoarece apa este eliminată doar din canalele de aducțiune interioare hidroamenajării. „Cotele legale de apă din lacurile Gozna și Secu sunt asigurate fără să fie afectată zona de agrement, respectiv alimentarea cu apă a Municipiului Reșița, iar programul lucrărilor și organizarea echipelor au fost planificate astfel încât orice eventual disconfort resimțit de consumatorii alimentați din linia electrică de 35 kV Grebla – Crăinicel 1 să fie redus la minimum sau chiar eliminat”, mai spun cei de la TMK Hydroenergy Power.