TEREGOVA – Consilierii judeţeni au aprobat, în şedinţa de la finele lunii trecute, un proiect de hotărâre care prevede transmiterea unor imobile din domeniul public al judeţului Caraş-Severin, în domeniul public al comunei Teregova, în vederea modernizării şi folosirii acestora ca săli de cursuri pentru elevii Liceului Tehnologic „Sfântul Dimitrie”, precum şi cu destinaţia de Grădiniţă cu program normal!
Primarul comunei Teregova, Maria Damian, a spus că era nevoie de acel vot datorită faptului că respectivele clădiri erau în administrarea Consiliului Judeţean, însă, chiar dacă fuseseră date în administrarea comunei pe o perioadă de 30 de ani, într-un articol al contractului de finanţare semnat cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest pentru reabilitarea unităţii de învăţământ se solicita ca unitatea administrativ-teritorială să fie proprietar al acestor imobile, datorită sumei mari de bani care se investeşte în acest proiect. Pentru a afla mai multe lucruri despre ceea ce se va întâmpla la Teregova în viitorul apropiat, am stat de vorbă recent cu Maria Damian.
„Anul trecut, în lunile august şi septembrie, am semnat patru contracte de finanaţare pe Programul Operaţional Regional, pe niveluri de învăţământ, asta însemnând reabilitare, modernizare şi dotare nivel de învăţământ primar, adică Şcoala veche Teregova, Şcoala nouă Teregova – nivelul gimnazial, clădirea fostei Case de copii, unde îşi desfăşoară cursurile Liceul Tehnologic «Sfântul Dimitrie», cel de al patrulea proiect fiind Şcoala cu clasele I-VIII Rusca-Teregova. În total, cele patru proiecte însumează o valoare de aproximativ 16 milioane de lei. Cu proiectele respective suntem în diverse etape de derulare, cel mai avansat fiind cel al noii școli din Teregova, cu clasele V-VIII, unde a avut loc şi licitaţia, atât pentru proiectul tehnic, cât şi pentru execuţie, sper ca în zilele următoare, proiectul tehnic să fie finalizat, apoi să fie avizat, astfel încât în luna august mi-aş dori să începem lucrările la această şcoală. În cazul celorlalte trei, se lucrează la proiectul tehnic. Sunt aproape de finalizare şi cele trei şcoli, dar în momentul în care se termină proiectele tehnice, e nevoie de avizarea Agenţiei peentru Dezvoltare Regională Vest, după care se scot la licitaţie lucrările, toate acestea sper eu să se întâmple până la sfârşitul lunii august, iar licitaţia să se încheie până la finele anului, ca să aflăm cine va fi constructorul în cazul fiecăruia dintre cele trei proiecte”, a precizat primarul Teregovei.
Pentru învăţământul din comună, acest proiect ar însemna spaţii noi, decente, unde se poate desfăşura o activitate în condiţii moderne, la nivelul standardelor europene. Aceste spaţii urmează să fie dotate cu mobilier nou şi cu echipamente adecvate desfăşurării în condiţii superioare a procesului de învăţământ. „Pe această cale vreau să mulţumesc membrilor Consiliului Judeţean pentru deschiderea pe care au avut-o faţă de noi, fiindcă au acceptat în unanimitate predarea imobilelor care au aparţinut Casei de copii, spre comuna Teregova. Sunt două imobile, într-unul dintre acestea se desfăşoară cursurile nivelului liceal, iar în celălalt funcţionează Grădiniţa cu program normal”, a mai spus Maria Damian.
Odată cu implementarea acestui proiect, peste 700 de elevi din comuna Teregova vor beneficia de condiţii superioare de învăţământ.
JCS-Gabi Berger