Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – „Crucea de pe Dealul Crucii“, cunoscută și drept „Crucea lui Herglotz“, a fost sfințită în 29 iunie 1874!

Monumentul-Cruce, ridicat în urmă cu 150 de ani de către muncitorii reșițeni în memoria evenimentelor și a victimelor Revoluției de la 1848, a fost sfințit de ziua Sf. Petru și Pavel, 29 iunie, o zi de luni, în 1874. Locul ales a fost un mic platou situat deasupra Reșiței Montane, unde în 1848 fusese instalat un tun fabricat la Reșița, cu care garda civică a Reșiței condusă de Georg Herglotz, („Bürgergarde”, germanofonă, dar aflată de partea revoluționarilor maghiari), reușise să îi țină la distanță și respect pe partizanii împăratului austriac. De altfel, se spune că prima cruce amplasată pe Kreuzberg – Dealu’ Crucii chiar a fost turnată din materialul acestui tun.

Degradându-se în timp, atât natural, cât și urmare a vandalizărilor repetate, monumentul-cruce a fost restaurat de mai multe ori la inițiativa comunității și cu sprijinul autorităților locale, în perioada postdecembristă având loc două intervenții majore în perioada 2000-2001 și în 2021. La aceasta din urmă s-a avut în vedere și realizarea unui sistem de iluminat arhitectural cu trei reflectoare, iar pentru monitorizarea monumentului-cruce s-a prevăzut un catarg independent, cu două camere de supraveghere. La finalizarea lucrărilor de restaurare, „Crucea lui Herglotz“ a fost resfințită în ziua de 29 iunie 2022, în cadrul unei slujbe comune, ortodoxă și romano-catolică, dat fiind că Sf. Petru și Pavel, patronii spirituali ai Reșiței, sunt prăznuiți la aceeași dată de ambele confesiuni.

Anual, în perioada Postului Mare, credincioșii romano-catolici din Reșița organizează „Drumul Crucii“ până la acest monument, o tradiție care datează încă din anul 1924. Despre toate acesta, mult mai în detaliu, s-a vorbit în cadrul manifestării comemorative ce a avut loc la Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ din Reșița.

JCS-Walter Fleck

Adaugă comentariu