15 minute pentru sănătatea ta - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Descriem astfel campania de testare gratuită pentru depistarea virusului hepatic C, care se desfășoară în Reșița, în perioada 16-25 iunie. Te „costă” doar o înțepătură în deget, două picături de sânge și 15 minute de așteptare până la primirea rezultatului!

Echipele de testare sunt prezente în Centrul Civic și Parcul Tricolorului între orele 12-20, respectiv în școlile din Câlnic, Doman și Țerova între orele 16-20. La Doman și Țerova, campania se desfășoară doar în zilele de 20 și 21 iunie.

La 80% dintre pacienți, boala nu are simptome. Pe termen lung, duce la complicații grave. Credem că am adus cele mai importante argumente pentru a participa la campania „Microeliminare a HCV în Caraș-Severin”, lansată în luna aprilie la Băile Herculane. Acțiunea derulată în această perioadă marchează Săptămâna Europeană a Testării și este organizată de Asociația pentru Promovarea Tinerilor (APT), în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova și Primăria Reșița.

Trebuie știut că Hepatita C este o boală virală care afectează ficatul, virusul ei fiind responsabil de 70 % dintre hepatitele cronice și de 15-30% dintre cirozele și cancerele hepatice. Se transmite pe cale sexuală sau prin contactul cu sânge infectat, iar tratamentul antiviral luat la timp vindecă 95% din cazuri. Conform președintelui APT, Adrian Cranța, virusul apare preponderent la persoane peste 40 de ani, iar Organizația Mondială a Sănătății dorește ca acest tip de hepatită să dispară până în 2030. Asta se poate realiza prin testarea populației și tratarea celor depistați pozitiv!

„Dacă Hepatita C nu dă simptome, testarea este cea mai importantă modalitate de a afla dacă o ai pentru a putea urma tratamentul și a te vindeca. Testarea însemna viață! Hepatita C poate fi vindecată!”, este mesajul prin care organizatorii invită populația să se testeze.

JCS-Ionel Ivașcu