CARAŞ-SEVERIN – Cu toţii aşteptăm, aproape cu sufletul la gură, ziua de 15 mai. Ce ne va aduce ea nou? Deşi încă lucrurile nu sunt clar stabilite, există câteva direcţii despre care ne-a vorbit prefectul judeţului, Cristian Gâfu!
Oficialul crede că implicarea Armatei a fost ca o gură de oxigen la capitolul ordine şi siguranţă publică, pentru efectivele care se ocupau de asta şi înainte. După încetarea stării de urgenţă, s-ar putea decide, însă, retragerea soldaţilor din aceste acţiuni.
„Populaţia trebuie să aştepte până în 15 mai, să respectăm regulile stabilite prin ordonanţele militare, dar 15 mai nu înseamnă sfârşitul pericolului infectării, a subliniat prefectul Cristian Gâfu. 15 mai înseamnă sfârşitul perioadei de 60 de zile pentru care putea fi dispusă situaţia de urgenţă. Va urma o situaţie de alertă, stabilită la nivel naţional de către Ministerul Sănătăţii şi celelalte ministere, cu regulile specifice perioadei de alertă, dar mult mai relaxate decât în situaţia de urgenţă“.
Reprezentantul Guvernului în Caraş-Severin a detaliat şi care vor fi capitolele care se vor relaxa, precum şi cele care, dimpotrivă, nu vor mai fi ca până acum: „Înseamnă că populaţia poate să circule fără restricţii cel puţin în cadrul localităţilor, înseamnă că unele activităţi comerciale care au fost închise acum îşi vor relua activitatea, înseamnă că nu vom mai avea recomandarea de a purta măşti în spaţiul public, ci va fi o obligativitate. Şi înseamnă faptul că va trebui să respectăm, cel puţin câteva luni, regulile de distanţare socială, pentru a preveni răspândirea infecţiei“.
Întrebat despre subiectul redeschiderii cabinetelor medicale şi a saloanelor de înfrumuseţare, prefectul judeţului a precizat că deocamdată nu există norme, dar chiar şi aşa, în judeţ, s-au aplicat proceduri similare, vizavi de spaţiile de carantinare: „Nu am dat în folosinţă, nu am pus pe listă niciun spaţiu de carantinare înainte de a fi verificat de către Direcţia Sanitar Veterinară, Protecţia Consumatorului şi Direcţia de Sănătate Publică, pentru că acei oameni şi aşa veneau săracii de la mii de kilometri, erau obosiţi. Păi ce ar fi însemnat să-i băgăm în spaţii care nu erau adecvate sau să primească mâncare care nu îndeplinea condiţiile? Vor fi controlate tot de către instituţiile care le-au autorizat ca să funcţioneze“.
JCS-Antoniu Mocanu