Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Licitația a fost relansată de Primăria Reșița pe SICAP în ultima zi a anului trecut, iar banii sunt pentru construcția unui terminal multimodal și alte lucrări de infrastructură, totul sub titulatura „Lucrări de execuție a proiectului P3 – Înnoirea parcului de material rulant al operatorului de transport, inclusiv implementarea Sistemului Automat de Taxare și a Sistemului de Management al Flotei și crearea sistemului de informare dinamică a călătorilor în stații și vehicule”.

Licitația mai fusese lansată la jumătatea anului trecut, dar procedura a fost anulată în luna septembrie, din cauză că cei doi ofertanţi, Strabag şi Alstom, au licitat cu 39%, respectiv 45% peste valorile prevăzute inițial în caietul de sarcini, ceea ce a obligat Primăria Reșița să actualizeze valorile din devize și să rescoată la licitaţie proiectul. Acum, noua valoare totală estimată a contractului este de 69.413.391,76 lei, echivalentul a aproximativ 14 milioane de euro.

Cea mai mare valoare o are lotul destinat terminalului multimodal din Muncitoresc, 41.677.245,93 lei fără TVA, acolo unde se vor construi, printre altele, o stație capăt tramvai–terminal pentru traseul de tramvai și o parcare park&ride cu 29 locuri și stație de încărcare electrică pentru autoturisme. De asemenea, se va amenaja strada Castanilor, în sensul că se reconfigurează spațiul adiacent terminalului de autobuze de pe această stradă, în continuarea elementelor proiectate în Piața Republicii. Tot în Lotul 1 se va realiza un garaj pentru autobuzele electrice și se vor implementa sistemul integrat de management inteligent al traficului și sistemul de supraveghere video ce presupune semaforizarea tuturor intersecțiilor de pe traseul liniei de tramvai. Modernizarea stațiilor, sistemul de e-ticketing, achiziția a 10 autobuze electrice și un sistem de închiriere automatizată a bicicletelor sunt alte investiții din lotul cu cei mai mulți bani prevăzuți.

Lotul 2 are o valoare de 25.581.475,17 lei fără TVA, din acești bani urmând să se realizeze reabilitarea străzilor Calea Timișoarei și Bârzăviței. În Lotul 3, în valoare de 2.154.670,66 lei fără TVA, sunt prevăzute lucrări de reabilitare a podurilor peste Bârzava și Bârzavița. Ofertele pentru cele 14 milioane de euro sunt așteptate de Primăria Reșița până în 11 februarie 2022, ora 15:00.

JCS-Nina Curița