Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Din totalul celor 621 de locuri din județ, publice și private, sunt ocupate în prezent doar 494 (81%), potrivit datelor AJPIS! Cele mai multe dintre căminele pentru persoane vârstnice din județ sunt operate în regim privat, acestea punând la dispoziția beneficiarilor circa două treimi (411) din totalul locurilor!

Cel mai nou cămin privat, deschis după campania națională de control din 2023, este „Casa bunicilor“ din Reșița, cu 80 de locuri, dintre care sunt ocupate la această dată doar 35. În plus, încă un cămin privat cu o capacitate de 20 de locuri urmează a fi licențiat, în curând, la Glimboca. „Per total, nevoia de astfel de servicii specializate considerăm a fi acoperită, atâta timp cât mai avem peste 100 de locuri libere în județ. Posibil este, însă, ca și persoanele interesate să nu știe unde să se adreseze, de aceea este important ca serviciile de asistență socială ale primăriilor să disemineze toate informațiile la nivelul comunităților locale.“, a declarat directorul executiv AJPIS, Elena Solomonesc.

În ceea ce privește contravaloarea serviciilor prestate, diferă atât de la cămin la cămin, cât și în funcție de gradul de dependență al persoanei vârstnice. În cele opt cămine private, aceste costuri lunare sunt cuprinse între 2.200-3.500 de lei pentru persoana independentă, 2.500-4.000 de lei pentru cea semidependentă și 2.900-4.500 pentru cea dependentă. Locuri libere sunt 79 în privat, la care se adaugă alte 48 în sistemul public (34 la Reșița, 10 la Sacu și 4 la Bocșa). În cele două cămine publice din subordinea DGASPC (Reșița și Sacu) costurile, pentru categoriile deja menționate, sunt de 3.633, 4.821 și 7.041 de lei, iar la cel din Bocșa, de 4.040, 4.905 și 7.041 lei. „Aceste costuri mari nu reprezintă un motiv pentru ca orice persoană, chiar și una fără niciun leu venit propriu, să nu se adreseze instituțiilor publice. Dacă privații își pot alege beneficiarii, furnizorii publici nu! Ei sunt obligați să primească în limita locurilor disponibile orice beneficiar, indiferent de venit!“, a subliniat Solomonesc.

Ca principiu general, persoanele vârstnice cu venituri contribuie cu până la 60% din pensie la care, după caz, se mai adaugă și contribuții de la aparținători, până la acoperirea costului aferent categoriei de dependență în care sunt încadrate. Căminele private pot beneficia, la cerere și în sistem concurențial, de subvenții de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (1.000 de lei pentru fiecare persoană), pentru calitatea îngrijirii și a activităților desfășurate. Exemplificativ, chiar zilele trecute, AJPIS a efectuat plata acestor subvenții lunare, către opt unități de asistență socială operate de cinci entități, în valoare totală de 250.397 de lei.

JCS-Walter Fleck

2 Comentarii

  1. Vă întrebați de ce nu sunt ocupate locuirle în totalitate? Păi, pentru o persoană semidependentă prețul variază între 4500 și 4905 lei. Dacă persoana are o pensie de 2300 de lei, nu acoperă cele 60% cu care să contribuie la cheltuieli, iar dacă aparținătorii mai au și un salar minim pe economie – și au și minori în întreținere – punem punct. De rstul…nu mai vorbim. Este foarte ușor să faci propagandă fără logică.

Adaugă comentariu