Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Nu mai puțin de 12 incendii s-au produs într-un interval de 24 de ore, în județ!

Salvatorii cărășeni anunțau, luni după-amiază, doar 3 incendii de vegetație uscată în județ. Bilanțul real al celor 24 de ore a fost însă la un pas de dezastru… Nu mai puțin de 12 incendii au ars câmpurile județului, suprafața afectată extinzându-se la peste 110 hectare.

„Suprafețele cele mai afectate de teren s-au înregistrat în localitățile Goruia, Ticvaniu Mare, Reșița, Prisaca, Crușovăț și Agadici. Având în vedere numărul tot mai mare de incendii de vegetație înregistrate și al suprafeței de teren afectate, atragem atenția asupra faptului că focurile aprinse, cu intenția de a curăța terenurile, reprezintă pericole reale pentru viața oamenilor, bunurile acestora, precum și pentru mediul înconjurător. În cazul arderilor necontrolate ale vegetației uscate, flăcările, mai ales în condiții de vânt, se extind cu repeziciune cuprinzând suprafețe foarte mari, iar pompierii depun eforturi susținute pentru limitarea și stingerea acestora. Cetățenii dețin obligația să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.“, transmite Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic“.

În fața acestui fenomen de nestăvilit, salvatorilor nu le rămâne decât să să le amintească cetățenilor că, în asemenea fapte, de incendiere a vegetației, riscă amenzi între 7.500 și 15.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 50.000 la 100.000 de lei, în cazul celor juridice. Dacă vorbim de arii protejate sau de punerea în pericol a vieții ori sănătății umane, animale sau vegetale, fapta constituie infracțiune, fiind pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la 1 an sau cu amenda penală, care arde mai tare decât cea contravențională…

JCS-A.M.