CARAŞ-SEVERIN – Cu toate blocajele resimţite în domeniul economic, din cauza pandemiei, în primele cinci luni ale acestui an au reuşit să se angajeze, oficial, 1.292 de cărăşeni!
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă ne informează că, prin intermediul serviciilor de mediere între angajatori şi cei care-şi caută un loc de muncă, s-a reuşit perfectarea a 1.292 de contracte individuale de muncă în primele cinci luni ale anului 2020.
Din totalul celor angajaţi până în 31 mai, cei mai mulţi au vârsta peste 45 de ani (395), segment urmat de cel al persoanelor cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani (cu 342 de angajări), şi de segmentul 25-35 de ani (327). Au reuşit angajarea şi 228 de tineri cu vârsta sub 25 de ani, dar ceea ce este şi mai important este că cei mai mulți (212) figurau deja de ceva vreme la categoria NEET, adică nici nu lucrau, nici nu mai urmau vreo formă de şcolarizare.
„Cele mai multe persoane încadrate sunt de sex masculin (786), numărul femeilor fiind de 506. În funcţie de rezidenţă, 759 persoane angajate în perioada de referinţă provin din mediul urban, iar 533 persoane sunt din mediul rural. După nivelul de pregătire al persoanelor pentru care a fost identificat un post, cele mai multe persoane au studii liceale şi postliceale (505), gimnaziale (306), profesionale (221), 150 persoane fiind cu studii universitare. Din numărul total de persoane încadrate prin intermediul AJOFM Caraş-Severin în primele cinci luni ale anului 2020, 812 (62,84%) fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Caraş-Severin“, se arată într-un comunicat remis redacţiei.
Cei interesaţi de o angajare pe ruta oficială trebuie să se înregistreze în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa. Doar astfel pot beneficia de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Chiar şi aşa, trebuie subliniat că nu toate persoanele înregistrate sau care beneficiază de asistenţă reuşesc să se angajeze.
„În primele cinci luni ale anului 2020, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 1.948 persoane“, se mai arată în documentul citat. 656 dintre acestea, însă, nu au reuşit să-şi găsească de lucru.
JCS-Antoniu Mocanu