Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Efective sporite de polițiști, jandarmi și pompieri vor veghea, pe parcursul minivacanței de Sf. Andrei și a Zilei Naționale, la buna desfășurare a manifestărilor, cât și la asigurarea liniștii și ordinii publice de înainte și de după!

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), a Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) și a Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) au fost dispuse măsuri suplimentare pentru ca, în perioada 29 noiembrie – 3 decembrie „cetățenii, indiferent de modul și locul în care își vor petrece aceste zile libere, să fie protejați și să primească sprijin calificat în caz de nevoie. O atenție sporită va fi acordată piețelor publice, locurilor de agrement, zonelor turistice și stațiunilor montane“, informează Instituția Prefectului.

Astfel, peste 700 de polițiști din cadrul IPJ Caraș-Severin vor acționa pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică pe întreaga perioadă a minivacanței. Dispozitivele de ordine și siguranță publică planificate în serviciu la nivelul județului au fost suplimentate, polițiștii acționând pentru prevenirea și combaterea oricăror evenimente care ar afecta liniștea cetățenilor și pentru a interveni rapid atunci când sunt sesizați cu privire la comiterea unor fapte antisociale. Din totalul polițiștilor angrenați, 484 sunt polițiști de ordine publică, 119 polițiști de la Rutieră și peste 100 de la celelalte structuri, respectiv Investigații Criminale; Investigarea Criminalității Economice; Criminalistică; Acțiuni Speciale; Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și Poliția Transporturi. Polițiștii rutieri vor acționa pe toată rețeaua de drumuri din județ în vederea fluidizării circulației și prevenirii evenimentelor rutiere, intensificând activitățile specifice potrivit competențelor pentru depistarea celor care conduc cu viteză, sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive. Vor fi folosite toate aparatele radar precum și cele etilotemetru, etilotest și drugtest.

IPJ recomandă cetățenilor care intenționează să participe la manifestările publice organizate în această perioadă să adopte un comportament civilizat, să acorde o atenție sporită modului de păstrare și asigurare a bunurilor și obiectelor personale și să evite conflictele de orice natură. Li se recomandă, totodată, să evite postarea pe rețelele de socializare a informațiilor privind plecarea în vacanță, a imaginilor cu obiectele de valoare din locuința personală, iar la plecarea de acasă, să se asigure că ușa este încuiată, la fel și ferestrele și ușile de la balcoane.

Pentru o călătorie sigură, în condițiile scăderii temperaturilor și apariției fenomenelor specifice anotimpului rece, polițiștii recomandă conducătorilor de autovehicule să respecte cu maximă strictețe regulile de circulație, să circule cu viteză adaptată condițiilor meteo-rutiere și să respecte regulile de conduită preventivă. Se recomandă informarea în prealabil asupra condițiilor de deplasare pe traseul ales, asupra condițiilor meteo-rutiere prognozate pentru zona tranzitată precum și asigurarea că sistemele de iluminare, semnalizare, climatizare și degivrare funcționează corespunzător. În zilele cu ploi, ninsori, viscol și temperaturi scăzute, se recomandă manifestarea unei atenții sporite la ceilalți participanți la trafic, evitarea acționării bruște a mecanismului de direcție și a celui de frânare ale autovehiculului și, nu în ultimul rând, respectarea indicațiilor polițiștilor rutieri.

Polițiștilor li se vor alătura peste 200 de jandarmi ai IJJ, care  vor veghea pentru ca manifestările din spațiul public să se desfășoare în condiții de siguranță și fără incidente. Ei vor fi prezenți în principalele zone în care se vor organiza manifestări publice cu participare numeroasă: în 30 noiembrie în zona lăcașelor de cult unde se organizează ceremonii religioase cu ocazia sărbătoririi Sf. Andrei, iar în 1 decembrie, în toate zonele în care se organizează activități legate de Ziua Națională. Cetățenii, în caz că sunt martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială, sunt rugați să cheme în sprijin cea mai apropiată patrulă de jandarmi sau să apeleze Numărul Unic de Urgență 112. Jandarmii montani vor fi prezenți și ei, zilnic, pe traseele și în stațiunile turistice, pentru a se asigura că persoanele care aleg să-și petreacă aceste zile libere sunt în siguranță. Pregătiți și echipați să intervină și să acorde sprijin persoanelor aflate în dificultate, vor interveni însă și în cazul constatării unor abateri de la normele legale. Ei recomandă turiștilor să se echipeze corespunzător, să se informeze asupra stării vremii itinerariului, condițiilor climatice locale și să aleagă doar trasee montane marcate și deschise pe timp de iarnă.

Pompierii militari din cadrul ISU vor monitoriza permanent evoluția situației operative din zona de competență, pentru ca, la nevoie, să dispună măsurile imediate pentru optimizarea opțiunilor de răspuns în sprijinul cetățenilor. Recomandarea lor este să nu se utilizeze focul deschis în zonele cu pericol de incendiu, să nu se arunce la întâmplare resturi de chibrituri și țigări aprinse, să nu se blocheze căile de acces pentru a permite intervenția echipajelor în cazul producerii unor situații de urgență. Totodată, cetățenii sunt rugați să manifeste prudență la utilizarea mijloacelor de încălzire a locuinței și să supravegheze în permanență copiii pentru a preveni jocul acestora cu focul.

Specialiștii CPECA vor desfășura activități specifice de informare și asistență specializată în legătură cu consumul și dependența de droguri. Recomandarea acestora, adresată cetățenilor, este de a nu consuma alcool în exces, de a nu accepta băuturi sau alimente de la persoane necunoscute care ar putea conține diferite substanțe și de a nu conduce autoturisme sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament. Specialiștii Agenția Naționale Antidrog oferă gratuit și confidențial asistență integrată medico-psiho-socială, persoanele care au nevoie de sprijin fiind îndrumate să apeleze TelVerde 0800 870 070, să se adrese CPECA sau să sune la Numărul Unic de Urgență 112.

Pe lângă măsurile pentru siguranța cetățenilor și intervenția la misiuni, angajații MAI vor fi prezenți și la evenimentele dedicate Zilei Naționale care se vor organiza în orașele din județul nostru. „Cu acest prilej, Instituția Prefectului vă invită să sărbătorim împreună, vineri, 1 Decembrie, începând cu ora 13, în Centrul Civic al Municipiului Reșița, unde se va desfășura un ceremonial militar și religios!“, se mai arată în comunicatul Instituției Prefectului județului Caraș-Severin.

Ceremonialul va fi urmat de: un spectacol folcloric, la care vă invită Consiliul Județean (prin intermediul Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale) și Primăria Reșița; deschiderea Târgului de Crăciun și a patinoarului; (și, nu în ultimul rând) savurarea tradiționalei fasole cu ciolan și murături!

JCS-B.P.