Municipiul de pe Bârzava a reuşit luni imposibilul! A ieşit din griul şi monotonul cotidian şi s-a umplut de bucurie, de culoare, de flori, de… speranţe. Şi, chiar dacă traficul rutier a devenit un calvar, oraşul a reînceput să trăiască iar coridoarele unităţilor de învăţământ au fost, din nou, însufleţite.
„Bun venit!“, le-a urat elevilor prof. Lucia Peia, directorul adjunct al Şcolii cu clasele I-VIII Nr. 6 din Reşiţa, care a adăugat că toamna şi-a luat luni acuarelele, a pictat cerul în albastru, a lustruit câteva raze de soare şi… a delegat-o pe ea să le facă o primire caldă în prima zi de şcoală.
Festivităţile de deschidere a anului şcolar au coincis, la Colegiul Economic al Banatului Montan din municipiu, cu inaugurarea lucrărilor de reabilitare a vechii cantine care deserveşte unitatea de învăţământ. Acesta este motivul pentru care acţiunea s-a ţinut în spaţiul dintre internatul-hotel (renovat şi el destul de recent) al şcolii şi cantină, care însă s-a dovedit a fi insuficient pentru cele câteva sute de copii care au fost prezenţi. Alături de tineri, la festivităţi, ce au fost deschise în stil tradiţional, de o slujbă, a participat şi subprefectul Ion Spânu.
Cum începe anul şcolar Liceul Teoretic „Train Vuia“, cel mai bun liceu din judeţ? Pe lângă cele două investiţii finalizate – supraetajarea şi reabilitarea interiorului internatului, unitatea începe anul „cu nădejde. Eu continui să cred că investiţia cea mai importantă este în resursa umană. Începem noul an şcolar cu nădejdea că, în această locaţie, fiecare dintre noi, dascălii, îi vom face pe aceşti tineri, care şi-au lăsat sufletele în palma noastră, să nu se mai simtă vinovaţi de faptul că s-au născut în România. (…) Problemele societăţii nu sunt ale tinerilor, ci sunt ale noastre, ale adulţilor“, spunea Silvia Nicolaescu, directorul instituţiei. Aceasta a precizat că trăim într-o eră a vitezei şi că, deşi formarea tinerilor nu poate urma acelaşi curs, viteza este cea care ar trebui pusă în aplicare atunci când vine vorba de a acţiona în direcţia atragerii tinerilor, a creării de posibilităţi de afirmare pentru aceştia: „Începem cu speranţa că vom câştiga cât mai mulţi dintre aceşti tineri. Prea mulţi dintre ei pleacă dincolo, să se şcolească, şi nu se mai întorc. Noi trebuie să găsim o «cale liberă». Tragedia este că nu găsim «căi libere» şi pentru ei, nu găsim căi de afirmare, nici un mediu favorabil pentru a spune, pentru a fi ascultaţi. E cazul să ne grăbim, pentru că pierdem“.
Referitor la veşnicul conflict între generaţii, la neînţelegerea schimbărilor care au loc în rândul tinerilor, „îi punem la colţ deşi noi ar trebui să fim măcar nişte repere, dacă nu modele. În fond, şi noi, adulţii, suntem la fel, trăim în aceeaşi lume plină de probleme“.
Şi totuşi, noul an mai aduce un lucru. „Dacă până acum părinţii plecau dincolo şi mai apoi îşi luau copiii cu ei – şi foarte bine că făceau acest lucru, acum se produce fenomenul invers. Şi-au făcut cerere la inspectorat, şi-au echivalat studiile la minister şi au venit acasă, dar fără părinţi, care au rămas dincolo, să lucreze“. Acest lucru constituie însă un semn, după cum concluzionează directorul de la „Train Vuia“, „copiii noştri nu se acomodează“…
Per ansamblu, anul şcolar 2009/2010 coincide cu o nouă scădere a numărului de elevi pentru fiecare unitate de învăţământ, dar, „vor câştiga cei care merg pe calitate, nu pe cantitate“.
Antoniu Mocanu
[email protected]