Caraş-Severin, Romania

Rezultatele alegerilor locale pentru fotoliul de Primar în municipiul Reşiţa continuă să nască discuţii controversate.

Locul patru obţinut de Liviu Spătaru după patru ani de mandat, precum şi justificarea acestuia privind existenţa unei „coaliţii a forţelor politice împotriva mea“ , explică doar parţial scoaterea sa din cursă după primul tur. Adevărul este, ca întodeauna, pe undeva la mijloc.

Prin votul lor, reşiţenii l-au făcut responsabil doar pe actualul primar pentru nerealizări sau pentru gestionarea defectuoasă a problemelor comunităţii. Deşi ar fi fost firesc ca şi partidele care au constituit Consiliul Local Reşiţa să-şi asume măcar o parte din responsabilitate.

În „parlamentul” local, format din consilieri trimişi de partide, s-a aprobat cheltuirea banilor pe proiecte de investiţii, aici s-au aprobat priorităţile Reşiţei, tot cconsilierii au aprobat şi extinderile spaţiilor comerciale pe spaţiul verde, chioşcuri pe trotuare, amenajarea centrului civic, celebrul deja km 7, şi multe altele.

Un primar pune în aplicare, cu ajutorul funcţionarilor din aparatul propriu, hotărârile consilierilor care reprezintă comunitatea. Şi totuşi, această comunitate a pus responsabilitatea pentru modul cum a evoluat Reşiţa doar în cârca actualului primar.

Pe onorabilii consilieri locali mereu şi mereu aproape aceiaşi, îi regăsim cam în aceiaşi formulă PD-L, PSD, PNL. Singura schimbare e că anul acesta cei de la PRM au fost înlocuiţi de cei de la PNG.

Oare nu Consiliul Local, primarul şi grupurile de interese care gravitează în jurul lor conduc destinele Reşiţei?

Nina Curiţa