Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După decizia administraţiei locale de a schimba ce se produce în sere, justificată de raţiuni tehnice şi economice, rezultatele înregistrate sunt de-a dreptul surprinzătoare.

În luna iunie, consilierii locali reşiţeni au votat pentru schimbarea producţiei serelor din municipiu, astfel ca în loc de panseluţe, să fie preferate plantele perene şi… legumele pentru Cantina Municipală. Aşa se face că în loc să tot pregătească şi să planteze panseluţe, angajaţii de la sere culeg roşii, castraveţi, ardei şi alte legume. Iar beneficiarii sunt, în primul rând, cele câteva sute de elevi care stau la cămin şi servesc masa la Cantina Municipală, situată vizavi de Poliţia Judeţului.

Primarul Ioan Popa explica, în vară, că el a decis oprirea plantării panseluţelor, din motive tehnice şi economice, pentru că autoritatea locală nu-şi va mai permite să plătească oameni care, lună de lună, tot schimbă la florile din oraş. „Acest lucru nu se întâmplă în Vest, se merge foarte mult pe plante perene, astfel încât să ai întreţinere minimală, de una-două intervenţii anuale. Şi atunci, în locul acelor faimoase panseluţe, am decis să plantăm castraveţi, roşii, ardei, şi ce au mai pus acolo colegii mei“.

Iar sezonul recoltelor a început să aducă rezultate şi pe malurile Bârzavei. În această perioadă, muncitorii de la serele Primăriei au avut grijă de producţia de roşii, ardei, ceapă, varză sau morcovi. Legumele din serele municipalităţii sunt ecologice, acestea nefiind tratate cu niciun fel de substanţe chimice.

„Anul acesta, la sera Primăriei, ne-am gândit să facem şi altceva decât florile pe care le produceam acolo. Aşa că am căzut de acord să cultivăm legume, pe care le dăm cantinei Primăriei, unde se consumă deja produse bio. Deci nu le-am stropit cu nimic“, sublinia ing. Raluca Hollschwandner, şeful Sectorului Spaţii Verzi şi Mobilier Urban.

Iar recoltele au fost cât de cât consistente, uneori ajungându-se la 70, chiar 90 şi ceva de kilograme, care au fost date cantinei Primăriei sau oferite spre vânzare angajaţilor sau persoanelor care au cerut. Însă cantităţile nu sunt pentru punerea în vânzare la piaţă. Culturile de bază sunt cele de roşii şi castraveţi, dar pe lângă ele mai sunt cele de ceapă, morcovi, vinete, ardei gras, ardei iute, fasole şi varză.

În pofida greutăţilor, rezultatele sunt foarte bune pentru acest început de drum. Condiţiile de muncă în seră sunt extreme, căldura este copleşitoare şi este aproape imposibil ca plantele să nu fie atacate de musculiţele de seră. Cu toate acestea, angajaţii de acolo s-au descurcat şi au aprovizionat cu legume Cantina Municipală.

Adaugă comentariu