Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Le-a răspuns primarul Ioan Popa consilierilor care i-au cerut socoteală vizavi de aspectele pe care le-ar dori modificate în Planul Urbanistic General al Reşiţei.

Administraţia reşiţeană a dat recent startul procedurilor de actualizare a Planului Urbanistic General al municipiului, mai ales că acesta va expira în 2021. Iar obiectivul principal al celui nou ar fi acela ca orice se va construi pe viitor în urbe să nu mai aibă caracter derogatoriu de la un document care a fost făcut pe genunchi, fără să ţină cont de necesităţile şi realităţile Reşiţei. Unii dintre consilieri au cerut socoteală primarului Ioan Popa vizavi de aspectele care s-ar dori modificate.

„Noi suntem la finalul lui 2018, mai avem practic doi ani – la Timişoara, pregătirea ultimului PUG a durat şapte ani –, până în 2021, când va trebui să avem un nou PUG. Acesta trebuie să descrie, în linii mari, ceea ce se întâmplă într-un oraş. De exemplu, dacă zona Mociur era trecută industrie, pe cele 60 de hectare – 36, plus Parcul Industrial, plus zona de Triaj –, acum sper ca acolo să fie un mall şi un aquapark, şi trebuie să-i schimbi destinaţia. Astăzi n-ai putea să faci un mall sau un aqualand acolo, decât printr-un Plan Urbanistic Zonal care modifică PUG-ul în locul respectiv. Dacă noi am avea un PUG inteligent, care să ţintească spre viitor, şi să se ştie ce vine acolo, nu să tot modificăm la el, atunci nu va mai trebui să facem multe PUZ-uri în anii următori. România, în ultimii 25 de ani, este caracterizată prin arhitectură prin derogare, pentru că Planurile Urbanistice de Detaliu şi PUZ-urile sunt planuri derogatorii, care te scot din ceea ce ar trebui să faci“. Toate aceste derogări costă, necesită proceduri, aprobări, inclusiv pentru cetăţenii simpli sau pentru firmele care vor să construiască ceva.

Potrivit edilului, „din nefericire în România, în ultimii 25 de ani, PUG-urile n-au ţinut ritmul cu ce s-a întâmplat în ţară. Adică zone care au fost industriale au devenit malluri sau spaţii comerciale şi aşa mai departe. Noi încercăm cu acest PUG să aducem lucrurile acolo unde vrem să se întâmple şi să avem o previzionare de timp mai corectă de timp pe următorii zece ani“, a concluzionat Ioan Popa.