CARAŞ-SEVERIN – Când credeam că ştim în câte tururi votăm primarii, apele s-au tulburat iar. A fost nevoie de decizia Curţii Constituţionale (CCR) pentru ca situaţia să se limpezească. Iar CCR a decis şi miercuri că rămâne un singur tur. De ce toate astea acum, când alegerile bat la uşă şi după ce marile formaţiuni politice au votat la unison votul într-un singur tur? Şi ce să priceapă cetăţeanul simplu din această situaţie pe care oamenii au numit-o atât de frumos „ţurca cum se schimbă vremea”? Să lăsăm cetăţenii să-şi spună cuvântul.
Cum apreciaţi ultimele discuţii privind numărul tururilor de scrutin?
De ce s-a decis un singur tur iar acum se sucesc? Care e motivul? Ce fac ăştia, joacă ţurca? Nu e normal ca asemenea discuţii să aibă loc acum. Dacă partidele au luat o decizie, trebuie respectată. Eventual, pot decide altfel pentru viitoarele alegeri. Alegătorii ar trebui să meargă la vot în număr mare şi atunci n-ar mai apărea asemenea discuţii. Cred că ar trebui introdus votul obligatoriu. Eu sunt hotărât asupra unui candidat şi-l votez indiferent de partidul care-l susţine.
Dumitru Constantin, 56 ani, miner, Moldova Nouă
Dacă s-a hotărât un singur tur, aşa să rămână. După alegeri, se poate decide altfel. Fiecare partid îşi urmăreşte obiectivul şi probabil că pe unii îi avantajează scrutinul în două tururi. Se poate discuta după alegeri dar ei discută acum căci se aşteaptă la absenteismul oamenilor. Dacă oamenii ar vota în număr mare, ar fi ok un singur tur. Dar oamenii nu mai au încredere în politicieni şi nu mai merg la vot. De aici rezultă necesitatea turului doi. La noi lucrurile se schimă ca vremea.
Dorel Popa, 48 ani, mecanic, Reşiţa
Nu sunt de acord cu votul obligatoriu dar să iasă la vot măcar 70% dintre cei cu drept de vot. Aşa s-ar lămuri lucrurile. Nu e corect să se dezbată acum numărul de tururi pentru alegerile din 5 iunie. Dacă s-a decis un singur tur, aşa să rămână. Să decidă altfel după alegeri. Cred că şi mandatele primarilor ar trebui limitate la două ca să nu mai fie primari pe viaţă. Şi traseismul politic ar trebui sancţionat de lege.
Jiva Micşa, 61 ani, pensionar, Liubcova
Nu e normal să se răzgândească acum. S-a decis un singur tur, să respecte ce-au decis. S-au trezit că n-au decis bine? Pot decide altfel după alegeri. Ar putea fi dată o lege care să introducă votul obligatoriu. N-ar mai fi discuţii legate de reprezentativitate indiferent în câte tururi votăm. Câteva ţări din Europa au adoptat deja o asemenea lege. Absenţa de la vot măreşte posibilitatea ca oameni nepotriviţi să fie aleşi în funcţii de conducere.
Orlando Cserny, 48 ani, funcţionar, Reşiţa
De 26 de ani, ţara merge tot mai rău. Indiferent de culoarea politică, toţi sunt o apă şi-un pământ şi nu mă mir că nici acum nu s-au hotărât. Toate partidele au fost la putere şi tot degeaba. Mi-e indiferent în câte tururi votăm căci jocurile sunt făcute. Nu le pasă de oameni. Dacă lumea ar ieşi la vot, discuţia nu ar mai avea loc. Oamenii nu mai merg la vot căci nu mai au încredere. Sigur prezenţa nu va depăşi 50%. Lumea pleacă din ţară căci munca e plătită prost dar cu preţurile suntem „fruntaşi”.
Adrian Cîrpan, 53 ani, strungar, Dalboşeţ
E penibil ce se întâmplă, numai la noi se poate asta. Fiecare îşi urmăreşte interesul. Cândva au ajuns la un consens dar acum, când vin alegerile, s-au trezit că unora nu le convine. Lumea e sătulă de jocurile politice. Votezi într-un fel şi, peste câteva luni, se regrupează şi te trezeşti că te conduce cine nu vrei. Lupta pentru putere îşi spune cuvântul. Dar oare de ce este implicată CCR? Dacă s-a decis un singur tur, aşa să fie. După alegeri, pot să schimbe cum vor.
Ştefan Mac, 61 ani, avocat, Reşiţa