Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Fie că le cumpărăm sau le preparăm în casă, prăjiturile pentru sărbătorile pascale vor fi mai scumpe.

Unul dintre produsele de bază folosite în patiserii şi cofetării este oul. Pentru că preţul acestuia s-a dublat în ultima săptămână, nu trebuie să ne mire dacă, din această lună, prăjiturile şi produsele de patiserie vor fi mai scumpe. Majorarea prețului ouălor nu este resimţită doar în buzunarele gospodinelor, ci şi în cele ale cofetarilor.

„Această creștere ne afectează şi pe noi, căci oul este un ingredient de bază, folosit în aproape orice prăjitură. Dacă vom majora preţul, riscăm să ne pierdem o parte din clienţi, pentru că Reşiţa este şi aşa un oraş cu mulţi şomeri“, ne-a spus Anca Jurescu Gaiţă, patroana unei cofetării din Lunca Bârzavei.

Momentan, cofetarii menţin aceleaşi preţuri dar, de Paşte, vom mânca prăjituri mai scumpe dacă preţul ouălor nu va scădea. „Nu tindem spre majorare. Nu ne dorim deloc acest lucru, dar dacă preţul ouălor nu va scădea în următoarele săptămâni, atunci nu ne rămâne altă soluţie decât să scumpim şi noi. Avem reţete de prăjituri calculate la costul oului de 0,25 lei, şi, chiar şi aşa, am acceptat să mergem cu acelaşi preţuri, în condiţiile în care oul costa, până nu demult, 0,50 – 0,60 de lei“, a mai precizat Anca Jurescu Gaiţă.

Preţurile ouălor de găină au crescut cu 50%, ca urmare a intrării în vigoare a unei prevederi a Uniunii Europene prin care crescătorii nu mai pot vinde ouă până nu modernizează cuştile găinilor. În aceste condiţii, oferta a scăzut puternic şi, în consecinţă, preţurile au crescut.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu