Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – An nefast pentru apicultori. Ploile şi seceta au afectat recolta de miere de salcâm, iar scenariul pare a se repeta şi la polifloră. Lucrurile stau atât de prost încât, din cauza lipsei de nectar, apicultorii sunt nevoiţi să hrănească artificial albinele. Toate aceste cheltuieli se vor resimţi în preţul mierii.

„A mers foarte slab anul acesta la culesul salcâmului. Pentru mine, pierderea este enormă, pentru că nu voi putea onora un contract semnat cu o firmă din Italia, care mi-a cerut 20 de tone de miere de salcâm. Sper să am mai mult noroc săptămâna viitoare, când începe culesul teiului. Acum sunt cu stupii la polifloră, în judeţul Mehedinţi, la Ostrovul Mare. A mers bine cinci zile, cât timp a fost cald, însă cum vremea s-a stricat, şi au reapărut ploile, albinele nu au mai ieşit din stupi decât pentru a bea apă. Acum sunt nevoit să hrănesc albinele, din trei în trei zile, cu biostimulatori“, ne-a declarat Ion Bărbuţ, preşedintele Cooperativei Apicole „Prisăcarii Hercules“ din Mehadia.

Dacă vremea nu se va îndrepta în următoarele zile, şi producţia de miere de tei va fi afectată. Mai mult, apicultorii nu vor avea nici suficientă miere pentru a asigura hrana albinelor pe perioada iernii, motiv pentru care, în primăvară, numărul familiilor s-ar putea înjumătăţi. „Dacă vremea va rămâne la fel de capricioasă şi după data de 15 iulie, voi fi obligat să cumpăr hrană pentru iarnă şi să încep, de la 1 august, stimularea albinelor. Pregătirea pentru iernat a familiilor de albine este extrem de costisitoare, în special atunci când nu avem suficientă miere. Acesta este momentul unde cei de la Ministerul Agriculturii ar trebui să ne întindă o mână de ajutor. Fie să reintroducă subvenţia de 20 de lei/familia de albine, aşa cum se întâmpla în urmă cu cinci – şase ani, fie să deconteze cheltuielile pentru biostimulatori“, a mai precizat Ion Bărbuţ.

Kilogramul de miere polifloră se vinde acum cu 20 de lei, iar cea de salcâm, din producţia de anul trecut, cu 2530 de lei. Preţul mierii de tei va fi stabilit de apicultori abia la sfârşitul lunii, în funcţie de recolta obţinută.

Roxana Bălan Nafiru