Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin, împreună cu Primăria Reşiţa şi Centrul de Voluntariat Reşiţa, reamenajează în perioada 1 noiembrie – 15 decembrie spaţiul comun din cadrul Blocului Fetelor, clădire în care îşi desfăşoară activitatea, încă din 2005, Centrul de Tineret Mansarda.

În acest moment, clădirea se află într-o stare de degradare majoră, nu are uşi la intrare, geamurile lipsesc de pe casa scării, zugrăveala este într-o stare avansată de deteriorare, instalaţia electrică este precară, imobilul reprezentând un adevărat focar de infecţie, nu doar pentru locatari, pentru tinerii care vin la Mansardă, pentru voluntarii care îşi desfăşoară activitatea în acest spaţiu, ci şi pentru cetăţenii Reşiţei. Pentru remedierea acestei situaţii, voluntarii reşiţeni au început un demers prin care vor să aducă împreună autorităţile publice, firme de profil, sectorul ONG, locatarii blocului, tinerii beneficiari ai centrului de tineret şi voluntari din comunitatea locală. Este vorba despre lucrări de renovare şi amenajare realizate pe casa scării la care vor participa atât profesionişti şi muncitori calificaţi, cât şi voluntari şi care vor angrena resurse materiale, financiare şi umane din comunitate.

Astfel, în perioada 20 noiembrie – 15 decembrie se va organiza atelierul „Trepte spre voluntariat“, un atelier de lucru prin care voluntarii vor învăţa de la profesionişti cum să execute lucrări de reparaţii şi finisaje. Atelierul de lucru, la care oricine este binevenit pentru a oferi o mână de ajutor, este menit să ducă la un minimum de siguranţă, securitate şi condiţii de igienă în imobilul menţionat şi va consta în: montarea a două uşi la cele două intrări în imobil, montarea geamurilor pe casa scării, instalarea unui interfon, repararea, zugrăvirea şi vopsirea pereţilor. De asemenea, se doreşte amenajarea unor spaţii de socializare la fiecare etaj, spaţii de întâlnire pentru locatarii blocului, locuri curate de joacă pentru copiii acestora şi prilej de interacţiune între voluntari şi locatari. În acest sens, este nevoie atât de munca voluntară a celor disponibili şi interesaţi, cât şi de suport material pentru finalizarea acestui proiect. De exemplu, voluntarii reşiţeni au nevoie de mobilier ce poate fi reciclat pentru amenajarea spaţiilor de socializare, materiale de construcţie şi reamenajare.

Reprezentanţii centrului ţin să menţioneze faptul că voluntarii vor beneficia de instructaj şi echipament corespunzător, munca prestată fiind adaptată vârstei şi abilităţilor fizice ale fiecăruia. Dincolo de rezultatul direct al muncii lor şi de impactul acesteia în comunitate, participarea la aceste lucrări va fi pentru tineri o reală experienţă de învăţare. Aceştia vor dobândi cunoştinţe de bază legate de reamenajarea unui spaţiu (de la echipamente şi unelte folosite la aspecte structurale, de siguranţă şi design funcţional), vor deprinde tehnici de bază de construcţie şi amenajare interioară pe care le vor putea folosi ulterior în viaţa de zi cu zi. În acelaşi timp vor conştientiza complexitatea unor astfel de intervenţii şi importanţa implicării tuturor beneficiarilor pentru a asigura sustenabilitatea lucrărilor de reamenajare în spaţii comune. De asemenea, implicarea cetăţenilor, instituţiilor, companiilor şi a sectorului ONG în acest proiect de amenajare a unui spaţiu de interes comun poate deveni un model de organizare comunitară care ar putea încuraja şi alte iniţiative de servicii publice gratuite pentru tineri sau de rezolvare a unor probleme care ne privesc pe toţi.