Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Membrii Grupului Ecologic de Colaborare Nera au monitorizat, zilele trecute, activităţile antropice cu impact negativ asupra mediului.

Tinerii au urmat cursul Dunării, trecând prin localităţile riverane fluviului. Au discutat cu localnicii, au luat notiţe, iar la finalul zilei au tras şi concluziile. Despre constatările şi consemnările voluntarilor GEC Nera ne-a vorbit Doina Mărgineanu, consilier Relaţii Publice: „Conform discuţiilor avute cu cetăţenii din zonă şi cu reprezentanţii primăriilor, cantitatea de peşte, în special cea de sturioni, este în continuă scădere în amonte de barajul Porţile de Fier. De asemenea, pe teritoriul localităţilor Berzasca şi Şviniţa au fost realizate construcţii pe albia minoră a Dunării, acţiuni ce contavin Legii Apelor. Totodată, între localităţile Moldova Veche şi Coronini, pe teritoriului oraşului Moldova Nouă, există un depozit neprotejat de deşeuri miniere, pe o suprafaţă de aproximativ 150 de hectare. Deşeurile provin de la fosta exploatare de minereu de cupru a societăţii Moldomin Moldova Nouă. Localnicii din Clisura de Sus a Dunării şi voluntarii din Serbia au confirmat că poluările cu praf de deşeuri miniere antrenate de vânt se produc frecvent pe ambele maluri ale Dunării şi afectează localităţile, terenurile agricole şi apele de suprafaţă din vecinătatea Dunării. Conform informaţiilor furnizate de Primăria din Veliko Gradişte, zincul din aceste deşeuri este agentul poluant cel mai periculos şi este cauza unei creşteri cu 60 %, în ultimii opt ani, a cazurilor de cancer de ficat şi colon pe teritoriul comunei Veliko Gradişte”. Doina Mărgineanu mai menţionează că „pe teritoriul comunei Socol, în aria specială de conservare Balta Nera – Dunăre, precum şi în golful de la Baziaş, sunt cantităţi mari de PET-uri, iar pe raza comunei Pojejena, în aria de conservare Divici – Pojejena, există abandonate deşeuri de materiale de construcţii”.

Monitorizarea s-a făcut şi cu sprijinul voluntarilor GEC Nera din Serbia, acţiunea făcând parte din cadrul proiectului „Watchdog şi advocacy destinate stopării activităţilor antropice ilegale care agresează mediul din sudul Banatului”.