Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Istoricul şi cercetătorul Volker Wollman a fost prezent marţi la Reşiţa, cu ocazia lansării propriului volum.

Sala Multimedia a Universităţii Eftimie Murgu din municipiu a găzduit marţi lansarea celui de-al treilea volum al lucrării „Patrimoniul preindustrial şi industrial în România“, semnat de reputatul istoric Volker Wollman, fost director al muzeului reşiţean între anii 1965-1968.

Cartea este o „încercare de inventariere de urgenţă, o minimă catalogare a patrimoniului industrial mobil şi imobil“, după cum remarca autorul ei, pe criterii geografice, pe ramuri industriale dezvoltate de-a lungul timpului în România. Cu un material documentar-ilustrativ deosebit de relevant, autorul a reuşit să înfăţişeze patrimoniul tehnic din Banatul de Munte, în mare parte dispărut. Toate cele trei volume urmăresc evoluţia tehnicii şi procesului de modernizare a României, cu ample incursiuni despre obiectivele industriale din judeţul nostru.

De fapt, 100 de pagini din cadrul celui de-al treilea volum sunt dedicate în totalitate morilor de apă din judeţ, autorul completându-şi documentarea din lucrarea „Moara de apă din Banat“ a dr. Dumitru Ţeicu, directorul muzeului reşiţean. În discursul său, Volker Wollman a făcut apel la conservarea, păstrarea şi punerea în valoare a moştenirii culturale industriale naţionale.

Despre personalitatea autorului au vorbit gazdele evenimentului, rectorul UEM Reşiţa, dr. ing. Doina Frunzăverde şi dr. Dumitru Ţeicu, iar despre volum – dr. fil. Ada D. Cruceanu, fost director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional. Munca de cercetare şi documentare a autorului nu se opreşte însă aici, Volker Wollman având în plan şi un al IV-lea volum, dedicat transportului urban din România.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu