Caraş-Severin, Romania

Veşti bune şi nu prea pentru cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală. Ministerul Sănătăţii va aloca anul acesta, într-o primă etapă, patru milioane de lei pentru fertilizarea in vitro.

Asta înseamnă că aproape 800 de cupluri din toată ţara vor putea beneficia gratuit de această procedură. Criteriile de selecţie sunt destul de stricte şi poate ar fi îndeplinite şi de cupluri din Caraş-Severin dacă ar şti cărei instituţii să se adreseze, asta pentru că cei de la DSP Caraş-Severin, instituţie prin care în mod normal se derulează programele Ministerului, nu ştiau ieri de nici o implicare.

Astfel, informaţia că programul care poate aduce pe lume nu mai puţin de 800 de nou-născuţi va debuta chiar de Ziua Internaţională a Copilului, 1 iunie, a fost făcută publică la nivelul judeţului Caraş-Severin de medicul şef al Casei de Sănătate, Laurenţiu Mărţuică… dar atât. A făcut însă lumină Carmen Ghitera, purtătorul de cuvânt al CAS Caraş-Severin care ne-a spus că „programul de feritilizare in vitro se desfăşoară direct prin Ministerul Sănătăţii“.

Criterii de selecţie pentru fertilizarea in vitro

Va fi finanţată o singură procedură de inseminare pentru fiecare femeie care primeşte avizul comisiei, procedură ce valorează 1.200 de euro. După naştere, se va primi şi o bonificaţie de 300 de euro, dar cheltuielile pentru tratamentul necesar până la momentul inseminării vor fi suportate de fiecare familie în parte.

Dosarele se depun anonim spre verificarea acestora de către o comisie ministerială. Printre criteriile ce trebuie îndeplinite se numără vârsta mamei care trebuie să fie între 24 şi 40 de ani, femeia nu trebuie să fie nici subnutrită nici supraponderală şi cel puţin un membru al familie trebuie să fie asigurat în sistemul de sănătate şi să fie cetăţean român. Pe lângă acestea, nici unul dintre cei doi posibili părinţi nu trebuie să mai aibă un alt copil, nici dintr-o căsătorie anterioară, iar cuplul actual să fie căsătorit de cel puţin doi ani de zile. În România există 19 unităţi sanitare publice şi private în care se realizează proceduri de feritilizare in vitro.

În mod cert, programul se va derula în cele două centre din unităţile sanitare de stat, respectiv Spitalul de Obstetrică Ginecologie „Panait Sârbu“ (Maternitatea Giuleşti) şi Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Cluj –Napoca. Începând de mâine, toţi cei care doresc să acceseze programul pot depune dosarul medical, la alegere, în centrele care vor intra în programul gratuit al MS.

Dosarul medical, respectând criteriile de includere, va fi completat de unitatea medicală care asigură tratamentul cuplului, iar copia va fi transmisă la Ministerul Sănătăţii pentru evaluare.

Anca Preda