CARAŞ-SEVERIN – Achiziţionarea serului cade în seama celor interesaţi, iar DSP are dozele de urgenţă.
În primele zile ale lunii august, în judeţ există, oficial, patru doze de vaccin antiviperinic, împărțite la Spitalul Județean din Reșița (două doze), la Spitalul Orășenesc Moldova Nouă (o doză) şi la Spitalul Orășenesc Oravița (o altă doză). „În condițiile meteo specifice verii, cu temperaturi ridicate, vă recomandăm, atunci când efectuați deplasări sau excursii în zonele montane sau pe cheile râurilor din carstul bănățean să aveți grijă la vipere. Ele sunt întâlnite în mai multe zone pietroase ale județului, cu precădere la Băile Herculane, Cheile Carașului, zona Bozovici dar și în alte arii. Viperele nu atacă de obicei din proprie inițiativă, dar dacă le călcați din greșeală sau le stârniți într-un anume fel, ele pot reacționa“, se precizează în comunicatul Direcţiei județene de Sănătate Publică.
Cei care sunt sunteți mușcați de o viperă (în cazul în care o recunosc, dacă nu, este indicat să se facă reptilei o poză cu telefonul), trebuie să improvizeze rapid un garou și să strângă deasupra mușcăturii. Este recomandabil să nu se intre în panică, să nu se alerge. Contrar vechilor recomandări, nu este indicat ca cineva să încerce să sugă veninul sau să adopte alte metode empirice. „Sunați imediat la 112. E de preferat să vă asigurați, dacă sunteți mai izolat, că aveți semnal la telefonul mobil“, mai amintesc reprezentanţii DSP.
Cazurile de muşcături de vipere ajunse la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa nu au fost multe nici în anii anteriori. „Dozele care sunt acum în județ sunt suficiente, mai ales în condiţiile în care nu orice muşcătură se tratează cu ser. Nu ţin minte ca numărul de cazuri să fi trecut de patru într-un an. Viperele se feresc în general de zgomot şi de prezenţa omului“, ne-a declarat Violeta Florea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.