Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pe lista bunurilor aprobate spre casare figurează pluguri, un răspânditor, un tractor încărcător şi utilaje de împrăştiat material antiderapant.

Serviciul Public pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local, de Iluminat Public şi Deszăpezire a solicitat casarea şi valorificarea mai multor vehicule şi utilaje, considerându-se că acestea au fost amortizate integral şi nu mai sunt în stare de funcţionare din cauza uzurii fizice şi morale foarte mari. Iniţiativa a făcut obiectul unui proiect de hotărâre care a fost aprobat de consilierii locali reşiţeni. Este vorba despre 16 bunuri: o autoutilitară, un autoturism, un automobil mixt, două cisterne, un generator, două motoprăşitoare, trei motounelte, un rulou compactor, un tractor încărcător, două utilaje cu plug şi siloz pentru împrăştiat şi un răspânditor material antiderapant.

Întrebat asupra subiectului, Ovidiu Almăjan, directorul de la Întreţinere, a precizat: „Casarea uneltelor, utilajelor, a bunurilor este un proces normal, corect, care se desfăşoară în orice activitate economică a oricărei instituţii sau societăţi comerciale. În momentul în care bunurile respective şi-au îndeplinit norma de funcţionare, comisiile respective le propun spre casare. Aceste bunuri vor fi afişate timp de 30 de zile, pentru că dacă sunt persoane fizice sau juridice interesate de achiziţionarea lor se va face de către comisie o evaluare şi se pot achiziţiona“.

Cum se va continua activitatea, mai ales în contextul unor apropiate intervenţii pentru deszăpeziri? Deşi nu a confirmat existenţa vreunui plan de achiziţii care să înlocuiască maşinile şi utilajele scoase din uz, oficialul de la Întreţinere a precizat doar că serviciul pe care-l conduce nu se mai poate folosi de ele: „Aceste bunuri nu sunt funcţionale! Ele şi-au îndeplinit norma de funcţionare, sunt defecte, s-a încercat reparaţia lor. Există un raport al comisiei de inventariere care spune că valoarea de reparaţie a acestor bunuri o depăşeşte pe cea de achiziţie a unor bunuri noi, şi atunci propunerea s-a făcut spre casare“.

Valoarea de inventar a bunurilor respective este cuprinsă între zero lei în cazul unei Dacii 1310 Break şi 15.329 lei pentru răspânditorul de material antiderapant, anul înregistrării acestora fiind între 1983 şi 2013. În cazul Daciei de zero lei, e clar că valoarea oricărei reparaţii ar fi mai scumpă decât vehiculul în sine, chiar şi schimbarea unui set de bujii de 30 de lei.

Cu ocazia casării, componente din bunurile dezmembrate vor putea fi folosite pentru alte utilaje, iar restul urmând să fie valorificate ca materiale nerecuperabile. Momentan, pentru bunurile respective, municipalitatea aşteaptă solicitări din partea cultelor interesate, care le-ar putea obţine în mod gratuit.