Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Și următorii trei ani se anunță a fi complicați pentru județul nostru, dacă estimările Comisiei Naționale de Prognoză vor fi confirmate de realitatea cotidiană.

Potrivit specialiștilor CNP, sunt foarte mici șansele ca județul să nu rămână ultimul din cele patru ale zonei de vest, pentru care Timișul va fi în continuare „locomotiva economică”. Spre exemplu, pentru următorii trei ani, cărășenii vor fi codașii regiunii în ce privește produsul intern brut pe cap de locuitor. Chiar dacă acesta va crește progresiv, de la 7061 euro în 2016 la 8205 euro în 2018, PIB-ul unui cărășean va fi la mare distanță de cel al unui locuitor din Timiș(12461 euro în 2018). Tot pe ultimul loc ne vom situa și ca număr mediu de salariați, creșterea pentru perioada 2016-2018 fiind estimată de la 54,8 mii la 58,8 mii, asta în timp ce Timișul va avea la finele lui 2018 aproape 240 de mii de salariați. Decalajul salarial între județele din vest este și mai evident. Astfel, un cărășean nu va ajunge nici în 2018 la nivelul salariului mediu net pe care îl va câștiga un hunedorean în 2017 (1762 lei), din acest punct de vedere tot timișenii fiind numărul 1 în regiune, cu un salariu net de 2374 lei la sfarșitul lui 2018.

Totuși, există și un indicator la care cărășenii vor ceda ultimul loc. Este vorba despre rata șomajului, unde, pentru următorii trei ani vor fi depășiți de vecinii din Hunedoara. Comparativ, în Caraș-Severin rata șomajului va scădea de la 4,2 la sută în acest an la 4 procente în 2018, și va fi mai mică cu aproape 2 la sută decât în Hunedoara. Și la acest capitol, Timișul este o sursă importantă de locuri de muncă, rata șomajului estimată pentru acest județ de Comisia Națională de Prognoză fiind de puțin peste un procent la finele lui 2018. Așadar, vești nu prea bune pentru Caraș-Severin de la specialiștii CNP, singura șansă de redresare economică fiind atragerea de investitori. 

3 Comments

  1. un plan de redresare exista oare? lasand la o parte marii si strategicii investitori care, fie vorba intre noi, am cam vazut ce au facut din Romania… ceva care sa relanseze micii investitori, micile companii care produc valoare adaugata, de unde si statul roman isi ia partea, exista? sau doar taxe si impozite, ca restul… alta data?

    • Ioane,nu are nimeni nici un interes sa redreseze ceva.Exista doar interese si ambitii personale in rest….sa se aleaga praful….

  2. …investitii si investitori,care asteapta semnalul sa dea navala,vin cohorte!Probabil ,dragul nostru presednte,Dl Werner nu s-a inteles cu milioanele de investitori germani care asteptau alegerea lui ca sa „”ne cotropeasca”” cu investitiile germane !!!Vai de capul nostru si ca jutet si ca tara!!!Aici la Caras,sunt numai „”semne imbucuratoare „‘ si datatoare de speranta,cu primar de municipiu la arest ,cu sef de Consiliu judetean cercetat penal,cu vicele de la CJ la bulau si cu alti sefi la mititica!Multe motive pentru a veni „”investitorii primaverii””!

Adaugă comentariu