Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Duminică seara, la ora 18, a intrat în vigoare codul portocaliu de ninsori, sub a cărui ameninţare suntem până în 14 februarie.

Sâmbătă, la ora 18, prefectul Octavian Ţunea a convocat o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, având în vedere avertizarea meteorologică de tip cod portocaliu de ninsoare abundentă. Această avertizare este valabilă în Caraş-Severin pentru intervalul 12 februarie, ora 18 – 14 februarie, ora 14.
Prefectura a transmis tuturor primăriilor din judeţ, un prim set de măsuri ce trebuie luate, preventiv, în această situaţie.
La nivel local, primăriile trebuie să aibă identificate şi pregătite spaţiile de primire-cazare a persoanelor afectate de fenomenele meteo.

Octavian Ţunea le-a solicitat edililor să asigure de urgenţă mijloacele necesare pentru intervenţie în cazul blocării căilor de acces, inclusiv către locuinţele cetăţenilor, dar şi furnizarea în condiţii normale a utilităţilor publice.
La nivelul judeţului Caraş-Severin, sunt pregătiţi să intervină peste 100 de jandarmi, mai bine de 250 de lucrători ai ISU „Semenic“, poliţişti şi poliţişti de frontieră, precum şi 23 de echipaje ale Poliţiei Rutiere. Tot la dispoziţia populaţiei, în special a turiştilor aflaţi pe Semenic şi Muntele Mic, sunt şi salvamontiştii cărăşeni.

Măsuri la Reşiţa şi Caransebeş

Primăriile celor două municipii sunt pregătite să intervină în caz de urgenţă. Mai mult, Primăria Reşiţa şi Centrul Militar Judeţean Caraş-Severin vor deschide două puncte de colectare a produselor alimentare pentru sinistraţii din judeţele Vrancea şi Buzău în zilele de 13 şi 14 februarie, între orele 8-20 la Sediul Centrul Militar Judeţean Caraş-Severin de pe str. Sportului nr. 4 sau la sediul Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă, aflat pe str. Republicii, nr. 17.

La Caransebeş, potrivit primarului Marcel Vela, în cazul în care situaţia din teren o va impune, aproape 20 de utilaje şi 300 de oameni sunt gata de intervenţie. „De asemenea, avem la dispoziţie două internate şcolare pentru a caza, la nevoie, posibili sinistraţi, plus 100 de paturi disponibile la Spitalul Municipal de Urgenţă, în condiţii de căldură. Avem oameni pregătiţi la toate autorităţile din municipiu“, a precizat primarul Caransebeşului. Şi aici se pot dona ajutoare pentru sinistraţi ce se colectează la sala de sport a Liceului „Traian Doda“.

Circulaţia pe drumurile din judeţul Caraş-Severin, care va intra începând cu ora 18,00 sub avertizare de Cod portocaliu de ninsori abundente, se desfăşoară în condiţii de iarnă, în timp ce pe DN6 a fost restricţionat traficul pentru maşinile cu masă totală maximă autorizată de peste 7,5 tone, pe tronsonul Timişoara-Bucureşti, în sensul de mers spre Capitală. 

Pe drumurile judeţene au acţionat deja 49 de utilaje şi s-au împrăştiat 320 tone de material antiderapant, atât la nivel judeţean, cât şi local fiind activate comitetele pentru situaţii de urgenţă. Autorităţile declară totodată că sunt pregătite să intervină, dacă situaţia o va impune, cu peste 100 de jandarmi, mai bine de 250 de lucrători ai ISU Semenic, poliţişti de frontieră, 23 de echipaje ale Poliţiei Rutiere, iar în zonele montane se poate apela şi la salvamontişti.
În ceea ce priveşte activitatea şcolilor, deocamdată, singurele unităţi de învăţământ pentru care s-a dispus sistarea cursurilor sunt cele din comuna Cornereva.
Şi la Primăria Reşiţa s-a reunit duminică Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul căruia a fost stabilit modul în care se va interveni. Potrivit reprezentanţilor primăriei, sunt pregătite 11 utilaje şi se va lucra în permanenţă, pe două ture, cu câte 27 de muncitori, dar şi cu voluntari. Totodată, Primăria Reşiţa şi Centrul militar judeţean Caraş Severin au deschis duminică două puncte de colectare a produselor alimentare neperisabile pentru sinistraţii din judeţele Vrancea şi Buzău. Acţiunea de strângere de ajutoare va continua şi în zilele următoare, de 13 şi 14 februarie, la centrul militar şi serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate.

Adaugă comentariu