Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Peste 300 de fermieri care au accesat fonduri prin Măsura 141 au fost controlaţi.

Fermierii din judeţ care au primit, în ultimii trei ani, câte 1.500 de euro din fonduri europene, au fost verificaţi, de curând, de consilierii Compartimentului de Dezvoltare Rurală Judeţeană. Aceştia au verificat dacă fermierii care au avansat cereri de plată pentru tranşa a patra în cadrul Măsurii 141 – „Sprijinirea fermelor de semi-subzistenţă“ au îndeplinit condiţiile asumate prin planul de afaceri.

Agricultorii vizitaţi au trebuit să demonstreze că au investit corect fiecare ban, aşa cu prevede proiectul, în caz contrar aceştia riscând să fie excluşi de la plată pentru următorii doi ani. În total, au fost supuşi controlului 317 fermieri.

Dacă fermierii care au înfiinţat ferme de semi-subzistenţă nu pot demonstra modul în care au folosit banii, dosarul este respins la plată, iar solicitanţii nu vor mai beneficia de tranşele patru şi cinci. În schimb, nu au obligaţia de a returna banii încasaţi în primii trei ani“, ne-a explicat Floarea Băin, coordonatorul Compartimentului de Dezvoltare Rurală Judeţeană, din cadrul Autorităţii de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Prin Măsura 141 s-a acordat sprijin public nerambursabil în valoare de 1.500 de euro pe an, pe fermă de semi-subzistenţă, pentru o perioadă de cinci ani, persoanelor fizice ale căror exploataţii agricole au între 2 şi 8 UDE-uri. De la lansarea acestei măsuri, datele Compartimentului de Dezvoltare Rurală Judeţeană arată că, un număr de 1.600 fermieri cărăşeni şi-au înfiinţat ferme de semi-subzistenţă.

Roxana Bălan Nafiru