Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dacă nu v-aţi făcut încă planuri pentru concediul de vară e bine să vă grăbiţi. Acum e perioada vacanţelor mai ieftine.

Ianuarie şi februarie sunt luni pline de reduceri, fie că vorbim de excursii, haine sau încălţări, iar românii au prins gustul vacanţelor cu bani mai puţini, apelând la rezervarea timpurie, cunoscută cu numele de „early booking“. Acestea pot aduce o economie de până la 30% din preţul pachetului turistic, singura condiție fiind cea a plăţii integrale până la data încheierii programului, undeva pe la sfârşitul lunii martie sau aprilie, după caz. De exemplu, şapte nopţi de cazare într-un hotel de trei stele din Creta, cu plecare în 3 iunie, transport cu avionul şi taxe de aeroport plătite, costă 440 de euro de persoană. Dacă vă rezervaţi sejurul până în 28 februarie, atunci reducerea va fi substanţială, căci în loc de 440 de euro, veţi plăti 359 de euro de persoană. Dacă rezervarea se va face până în 30 aprilie, atunci preţul pachetului scade cu 15%, şi cu 10% în cazul rezervării până la 31 mai. Dacă v-aţi programat concediul spre sfârşitul verii, undeva prin septembrie, preţurile rămân aceleaşi, cu mici excepţii.

Operatorii de turism au pachete atractive şi pentru cei care aleg circuitele. Astfel, un circuit de 14 zile pe traseul Franţa – Belgia – Olanda – Luxemburg vă costă 585 de euro/persoană, în timp ce unul de 11 zile pe ruta Elveţia – Bavaria – Coasta de Azur costă 465 de euro/persoană. Transportul se face cu autocarul, cu plecare din Timişoara, iar rezervarea vacanţei până la 28 februarie îi aduce turistului o reducere a pachetului cu 20%.

Pentru litoralul românesc preţurile, cu rezervare early booking până la finele lunii februarie, încep de la 150 de lei/persoană pentru cinci nopţi de cazare la hotel de două stele, şi ajung la 1.000 de lei/persoană, all inclusive, la hotel de patru stele, pentru patru nopţi de cazare. Există însă şi oferte speciale, de genul plăteşti pentru şapte zile şi stai unsprezece, pentru zonele turistice Thassos, Olympic Beach şi Paralia Katerini, unde un sejur în perioada 24 mai – 6 iunie costă 120 de euro/persoană. Aceeaşi ofertă se aplică şi în cazul în care v-aţi hotărât să plecaţi în vacanţă din 10 septembrie.

Pentru cei care preferă să meargă cu avionul în vacanţă, preţul unui sejur early booking cu charter începe de la 325 de euro/persoană pentru şase nopţi de cazare în Italia – Sicilia, de 637 de euro pentru all inclusive în Turcia, la un hotel de patru stele din Antalya sau de 440 de euro pentru şapte nopţi de cazare, cu demipensiune, la un hotel de trei stele din Spania.

Ce ne facem, însă, dacă un incident nefericit ne împiedică să mai plecăm în vacanţă? Pierdem sau nu banii? Răspunsul a venit din partea Gabrielei Rasovan, directorul unei agenţii de turism din zona Universalul Vechi. „Pentru pachetele turistice de peste 2.000 de lei, agenţia noastră încheie gratuit asigurări storno şi medicale. Ce înseamnă acest lucru?! În cazul unui deces în familie de gradul I, al unui accident sau a unei citaţii la tribunal, asigurarea storno îi permite clientului nostru să-şi recupereze integral banii. Pentru pachetele sub 2.000 de lei, turiştii pot încheia asigurarea storno contra unei sume de bani, care începe de la 35 de lei“, ne-a explicat aceasta.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu