Caraş-Severin, Romania

BERZASCA – Una dintre comunităţile care scriu şi derulează cele mai multe proiecte în mediul rural este în Clisura Dunării.Comuna are derulate proiecte dintre care unele finalizate, altele în finanţare şi celelalte în aşteptare, suma totală care este aşteptată fiind de aproape 40 de milioane de euro. Edilul şef, Petru Ioan Frudui, consideră că din pricina politicii bancare, se tergiversează câteva dintre acestea.

„Sunt şi proiecte publice, dar şi din cele private. Din păcate, acestea din urmă stagnează din pricină că beneficiarii nu pot să acceseze capital din bancă pentru a-şi asigura cofinanţarea. O veste bună ar fi legată de Grupul de Acţiune Locală (GAL) Clisura Dunării, pentru că drumul fondurilor de la Bucureşti şi până la cetăţean a fost scurtat. Se lansează oficial, în intervalul 20-21 mai, o sesiune de proiecte pe toate măsurile ce ţin de mediul rural – agricultură şi agricultura de subzistenţă, instalarea tinerilor fermieri, turism, agroturism şi alte activităţi generatoare de venit. Derulăm şi o campanie pentru crearea de parteneriate în mediul rural din Clisură, iar prin proiectele pe care începem să le accesăm, creăm experienţa necesară pentru ca în perioada de finanţare 2014-2020 să putem accesa fonduri însemnate ca valoare“, a precizat primarul Furdui.

În ceea ce priveşte proiectele în domeniul turismului iniţiate atât public cât şi privat, primarul Berzascăi a amintit că majoritatea stagnează din cauza băncilor, dar că pot fi găsite şi soluţii.

Flavius Rotariu