Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Deși însămânțările de primăvară sunt întârziate în judeţ, culturile nu au fost afectate de condițiile meteo recente.

Potrivit Direcției Agricole Caraș-Severin, acum nici pomii fructiferi, nici legumele de câmp și nici culturile nu au fost afectațe de temperaturile scăzute. Fiecare plantă de cultură are un sistem propriu de apărare împotriva unor factori neprielnici, denumiți și factori de stres. Dacă acești factori sunt de scurtă durată, plantele de cultură își vor reveni. Dacă durata este mai mare, atunci culturile vor avea probleme, iar recolta va fi mult mai scăzută sau chiar compromisă. Când a început perioada de semănat, noi am recomandat agricultorilor să primeze caldura din sol și să nu înceapă semănatul, dacă solul nu este la o temperatură de 8 – 9 grade Celsius. Germinarea și răsărirea florii soarelui, dacă vor fi prelungite din cauza temperaturilor scăzute, atunci, plantele vor răsări mai greu”, ne-a declarat Marius Zarcula, directorul executiv al Direcției Agricole Caraș-Severin.

Acesta consideră că porumbul este mai rezistent decât floarea soarelui la factorii de stres, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să fie probleme pe suprafețele semănate. Îi rog pe agricultori să nu intre în lucru, chiar dacă evoluția plantelor de cultură stagnează din cauza temperaturilor scăzute, pentru că atunci când temperaturile își vor reveni, își vor continua dezvoltarea”, spune Marius Zarcula.

Pentru primăvara anului 2017, s-au propus la însămânțare, la ovăz – 617 ha, dintre care s-au însămânțat 477 ha, la porumb boabe – din 24 mii hectare propuse s-au realizat circa 15 mii ha, la floarea soarelui – 5.223 ha, din care realizate sunt 3.700 hectare. La soia, din 1.660 ha s-au semănat 30 ha, la cartofi, din 5.200 ha s-au însămânțat 1.100 ha, iar la plante de nutreț, din 18.945 ha s-au însămânțat 126 ha.