Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Asta este concluzia la care au ajuns specialiştii, motiv pentru care medicul şef al CJAS CS, Laurenţiu Mărţuică, pledează pentru controlul medical preventiv. Remarca a fost făcută cu prilejul informării despre programele de sănătate ce se derulează la nivel naţional, în cadrul şedinţei lunare a Comitetului Consultativ pentru Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.

Mărţuică a insistat asupra programului naţional de oncologie, precizând că lipsa medicilor oncologi e o chestiune de resursă umană: „De-a lungul timpului, am avut medici oncologi care au venit, dar au prins perioadele de salariu când un medic primar lua 2000 lei. Nu mai este cazul, de aceea sperăm să-i atragem, pentru că stau înghesuiţi în centrele universitare care, e-adevărat, şi-au dezvoltat tot felul de clinici private şi îi absorb destul de bine, dar prin implicarea oamenilor din anumite localităţi, nu neapărat a administraţiei locale“.

El a spus că doar ideea de a veni să practice medicina în mediul rural, în vârf de munte, îi panichează pe medicii tineri. Pentru a argumenta, el a dat ca exemplu dispensarul de la Rudăria: „Dispensarul a rămas fără medic de familie şi am fost disperaţi, fiindcă Valea Almăjului, pe cât de frumoasă este, pe atât de greu este abordată de medici. Ei vin cu panică în zonele rurale. O persoană, care a dat dovadă de multă bunăvoinţă, a plecat să caute medic de familie în Timişoara. A clacat după o lună însă până la urmă a venit o doamnă, care este acum medic de familie în Rudăria într-un centru de excepţie, probabil, cel mai dotat cabinet de medicină de familie, dar care se află în relaţie contractuală cu CJAS, nu este privat. Se vorbeşte acum chiar să vină şi un neurolog, o dată, de două ori pe lună, la fel diabetologul, cardiologul, s.a. Practic, în aceeaşi locaţie sunt mai multe cabinete foarte bine dotate pentru mai multe specialităţi, o investiţie pentru oameni“. Investiţia a fost făcută în urmă cu trei ani, este privată, iar proiectul are o valoare de aproximativ 300.000 de euro. „Lucrările au fost făcute din start cu respectarea circuitelor medicale, aşa cum ar trebui să fie toate“, a adăugat medicul şef al CJAS.

Revenind la subiectul legat de oncologie, Mărțuică a spus că majoritatea studiilor, care deja sunt asumate şi de România, relevă faptul că 70 la sută din decesele cauzate de bolile oncologice aparţin ţărilor slab şi mediu dezvoltate, în timp ce în ţările dezvoltate nu se mai moare de boală oncologică: „Asta pentru că nu avem cultură să mergem la control. Nu spun că suntem chiar jos de tot, dar lipsa de cultură nu aparţine neapărat pacientului, nu aparţine neapărat medicului. Este o vină din ambele părţi, fiindcă un om sănătos este de multe ori un bolnav ignorant. Bolnavul cu boală neoplazică este bine până când este prea târziu“.

Conform datelor puse la dispoziţie, subprogramul de tratament al bolnavilor cu afecţiuni oncologice s-a derulat atât prin spital – secţia Oncologie a Spitalului Judeţean şi Compartimentul de Hematologie din structura secţiei Interne II, cât şi prin cabinete din ambulatoriu, serviciile medicale fiind furnizate de singurul medic oncolog şi un medic hematolog. În 2018 s-au cheltuit în total 3.640.757,77 lei pentru medicamente, iar numărul de persoane care au fost incluse în acest subprogram şi au beneficiat de tratament specific în anul 2018 a fost de 732 pacienţi. Costul mediu al unui bolnav tratat a fost în 2018 de 4.973,72 lei.

Cât priveşte stocul de medicamente, la finele anului trecut acesta a fost în valoare de 262.233,01 lei în farmacia cu circuit închis a SJU Reşiţa, ceea ce înseamnă consumul asigurat pentru 2,7 luni – raportat la media consumului lunar – tocmai pentru a preveni întreruperea administrării curelor de citostatice în contextul aprovizionării discontinue a pieţei cu acest tip de medicamente.

În prezent, problemele din programul de oncologie sunt legate de absenţa din farmaciile cu circuit deschis a medicamentelor ieftine oncologice, nu atât din cauza farmaciilor cât din cauza importatorilor ce nu aprovizionează piaţa farmaceutică din România. Vestea bună este, totuşi, că încă un medic oncolog se află de la începutul anului 2019 în relaţie contractuală cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, prin cabinetul fără personalitate juridică din structura Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa. Rezultatele se văd în decongestionarea listei de aşteptare în ambulatoriul de specialitate oncologie, se mai arată în materialul prezentat de CJAS CS.

Alexandra Gorghiu

Adaugă comentariu