Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Varianta nouă a Legii uceniciei este puţin mai convenabilă decât cea veche, dar rămâne neatractivă.Vremea burselor de muncă de succes, cu sute de locuri vacante, urmate la scurt timp de tot atâtea sute de angajări, a cam trecut. La fel cum a trecut şi vremea subvenţiilor grase acordate din fondul de şomaj. Acum, când statul a abrogat fragmentul din Legea şomajului care le permitea angajatorilor să obţină ceva bani pentru a-şi califica personalul, firmele sunt obligate să recurgă la Legea uceniciei. Impropriu spus „obligate“, pentru că deşi Legea uceniciei a apărut în 2005, cu toate modificările ei, n-a reuşit încă să atragă pe nimeni.

AJOFM Caraş-Severin le reaminteşte agenţilor economici că pot încheia contracte de ucenicie la locul de muncă, pentru tinerii cu vârsta între 16 şi 25 de ani, pentru calificarea acestora. Un astfel de acord poate fi încheiat pentru o perioadă de la unu la trei ani, în funcţie de ocupaţie sau calificare, proba neputând fi mai mare de 30 de zile.

Angajatorul trebuie să-i asigure ucenicului pregătirea teoretică şi practică, după care să-l înscrie la un Centru autorizat de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale, care să-i acorde un atestat, costurile evaluării fiind suportate de patron.

Singurul avantaj pe care-l obţine angajatorul este că va primi lunar, pe toată durata contractului, câte 300 de lei pentru fiecare ucenic încadrat. De asemenea, potrivit ultimelor norme metodologice, coordonatorul ucenicului (fostul maistru) nu mai are obligaţia obţinerii atestatului, fiind suficientă o experienţă profesională de cinci ani în meseria pentru care se organizează programul de ucenicie. Agenţii economici, dar şi persoanele care doresc calificarea prin ucenicie la locul de muncă pot obţine informaţii la tel. 0255/212160 (AJOFM).

Antoniu Mocanu