Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aceasta a fost concluzia trasă de reprezentanţii instituţiei judeţene cu atribuţii în domeniu.În Caraş-Severin, anul trecut, majoritatea cursurilor de formare profesională au urmat calapodul tipic construcţiilor, comerţului şi serviciilor, domenii căutate atât de agenţii economici, cât şi de persoanele fără un loc de muncă din judeţ.

Anul acesta, însă, situaţia se va schimba radical, chiar dacă banii pentru capitolul formare profesională sunt ceva mai puţini decât în 2011. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin a pregătit câteva noi cursuri pe care intenţionează să şi le acrediteze, pentru început „de cameristă, de recepţioner şi de maseur, vizând aşadar sectorul turistic, care sperăm că se va dezvolta şi în judeţul nostru“, a precizat Liliana Linţa, şeful Centrului de Formare propriu al AJOFM Caraş-Severin, în cadrul unei conferinţe de presă organizate miercuri, 11 ianuarie. Chiar şi cu vechile cursuri derulate prin acest centru, în 2011, au fost organizate 52 de programe de formare profesională, atrăgând 1.002 cursanţi.

Potrivit lui Caius Isac, directorul executiv al agenţiei, instituţia a încercat să atragă mai mulţi şomeri pentru aceste cursuri (care beneficiază de gratuitate) şi mai puţine persoane plătitoare. Şi asta pentru că instituţia primeşte aceeaşi sumă şi pentru calificarea unui plătitor, şi pentru cea a unui şomer, interesul fiind calificarea celor din urmă, în vederea angajării.

Trebuie spus că a existat un interes crescut al şomerilor de a participa la programe de formare derulate prin proiecte europene, în cadrul cărora participanţii au primit, pe lângă decontarea cheltuielilor şi avantajele materiale implicite, şi stimulente financiare lunare. De altfel, potrivit reprezentanţilor AJOFM, legea care coordonează activităţile în materie va fi modificată tocmai pentru a acorda stimulente financiare şi şomerilor care nu mai primesc indemnizaţii, dar care participă la cursuri de formare.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu