Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ministerul lasă românii să se lanseze în afaceri cu o mână, dar aşteaptă şi încasări cu cealaltă.

Cu aproape zece ani în urmă, Ministerul Turismului lansase un program, denumit pentru zona Banat „Soba de la drum”, prin care cetăţenii din zona rurală care practicau agricultura de subzistenţă putea să-şi sporească veniturile oferind spre închiriere, în scop turistic, camera pentru oaspeţi. Atunci, impozitarea acestei activităţi era modică şi nu era tocmai în funcție de numărul de turişti care înnoptau în casa proprietarului. Acum doi ani, ministerul de resort a încercat să trezească acelaşi imbold printre români, dar condiţiile sunt puţin diferite.

Fără să se refere la pensiuni, atât Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cât şi cel al Finanţelor Publice şi-au dat mâna pentru a crea un ordin pentru „norma anuală de venit corespunzătoare unei camere de închiriat în scop turistic situată în locuinţa proprietate personală”. Şi dacă locuitorii judeţului nostru nu s-au înghesuit să beneficieze de prevederile acestuia e lesne de înţeles – e vorba despre norme şi impozite. Cu toate acestea, de câteva luni încoace, unii încep să înţeleagă că nu e de lepădat.

„Am luat legătura cu primarii din localităţile rurale şi nu numai, pentru a le explica celor mai înstăriţi, care şi-au pus casa oarecum la punct, că pot să câştige nişte bani pe care să-i investească şi, încet-încet să-şi deschidă o adevărată afacere în turismul cărăşean. E vorba despre capacităţi de cazare de până la cinci camere oferite turiştilor pe o perioadă cuprinsă între 24 de ore şi 30 de zile. Condiţiile impuse ţin de bunul simţ – dotări cu apă, încălzire, lumină şi completarea fişei de capacitate cazare. Nu mai este nevoie de avize şi autorizaţii speciale. Şi acest lucru poate duce la dezvoltarea unui alt segment turistic în Caraş-Severin, bazat pe ospitalitatea cărăşenilor”, ne-a declarat Florin Stoichescu, şeful Serviciului Promovare Turism din cadrul CJ.

Flavius Rotariu