Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Prima jumătate a acestui an a reprezentat un reviriment al pieţei imobiliare din vestul ţării.

Actorii din acest segment au stabilit că primul semestru al acestui an a reprezentat o valoare crescută peste prognoză a tranzacţiilor, atât la nivel de chirii, cât şi la vânzare – cumpărare. „Impulsul de capital din piaţa de profil a fost caracterizat clar de stabilitatea preţurilor. Cei care au dorit să vândă au putut să o facă liniştiţi, fără să aştepte o creştere falsă a preţului real, iar cumpărătorii ştiu deja că factorul temporal nu mai este important în evoluţia preţurilor.

În termeni simpli – acesta este costul, iar doritorii fac achiziţii fără să aştepte vreo modificare sensibilă în acest sens. Totul este ajutat de programul Prima Casă. Perioada de vară, însă, reprezintă o stagnare, dacă e să ne raportăm la experienţa anilor trecuţi şi la comportamentul cumpărătorilor din vest.

Creşterile tranzacţiilor se vor remarca în luna septembrie, dar mai ales în octombrie, impulsionate şi de migraţia populaţiei şcolare“, ne-a declarat Dan Nănuţ, manager pe piaţa imobiliară cărăşeană şi timişeană. Vectorul activităţilor pe piaţa imobiliară l-a reprezentat în primul semestru chiriile, fiind preferate apartamentele cu două camere.

În Caraş-Severin, preţurile la chirii plească de la 70 de euro (pentru o garsonieră) şi ajung la 200 de euro (pentru apartamentele cu trei camere). La vânzare, valorile tranzacţionate în piaţă sunt cuprinse între limitele de 10.000 de euro şi 30.000 de euro raportate la aceleaşi segmente. Pe de altă parte, terenurile şi casele reprezintă nivelul minim. În judeţul Timiş, însă, valorile sunt duble, atât prin prisma preţurilor cât şi a rulajului evidenţiat prin tranzacţii.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu