Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Asta propun cei care realizează Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului Caransebeș, ieri desfășurându-se cea de a doua consultare publică în acest sens.

Discuțiile de la sediul municipalității caransebeșene, la care a participat și primarul Felix Borcean, s-au axat pe direcțiile de acțiune și proiectele ce vor urma a fi propuse prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă. Potrivit lui Bogdan Ciubotaru, de la firma care elaborează PMUD, au fost identificate acțiuni cu orioznt de realizare anul 2030: „Ne referim la achiziționarea de autobuze electrice sau hibrid, la piste de biciclete, s-au identificat aproximativ 33 de kilometri de străzi pe care pot fi amenajate piste de biciclete. De asemenea, au fost propuse mai multe străzi pentru reabilitarea trotuarelor, pentru a se crea un soi de buclă de trotuare în așa fel încât să fie încurajat mersul pe jos. Mai putem menționa un sistem modern de informare a pasagerilor transportului public, cu tablete electronice atât în autobuze, cât și în stațiile de călători, dar și un sistem de monitorizare video pe intersecțiile principale și pe zonele cu transport public”.

Pe hârtie pare simplu, problemele încep atunci când vine vorba de fondurile necesare implementării propunerilor din PMUD. Cum bugetul local nu poate susține astfel de investiții, rămân fondurile europene, spune Ciubotaru: „Există o axă destinată acestui tip de proiecte, este adevărat că au fost deja până acum câteva sesiuni de depunere pe această axă, însă avem speranța că vor mai fi relansate în funcție de fondurile care au rămas disponibile și de rezervă. Având în vedere că perioada de implementare a proiectelor e până în 2023, există timp suficient ca astfel de proiecte să fie implementate și în Caransebeș”.

În maxim o lună va fi disponibil primul draft al Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, care se va regăsi pe site-ul Primăriei Caransebeș. Locuitorii municipiului sunt invitați să depună observații și comentarii la acest document, pe baza cărora se va întocmi forma finală a PMUD.

Răzvan Mihalcea

Adaugă comentariu