Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi luna iunie de-abia a început, multe laboratoare de analize cărăşene au epuizat deja fondurile.

Boala nu întreabă nici în ce lună a anului suntem, nici dacă e soare sau plouă și cu atât mai puțin ce vârstă avem. La fel, nimeni nu îi întreabă pe români dacă vor să plătească lunar contribuţii de sute de lei la Fondul de Sănătate, iar în schimbul acestora să aibă parte de condiții ridicole atunci când vine vorba de tratamentele sau investigațiile paraclinice chipurile suportate de bugetul de stat. În astfel de situații, oamenii nu prea au altă soluţie decât să deschidă larg portofelul și să își cumpere medicamentele pentru tratamentul din spital sau să plătească analizele, așa cum fac sute de cărășeni care nu reuşesc să prindă un loc pe listele laboratoarelor din județ.

Deși de-abia a început luna iunie, laboratoarele cărăşene anunță deja, de cele mai multe ori prin afișe lipite pe geam, că fondurile au fost deja epuizate, iar cei care vor să-şi facă analizele fie plătesc, fie mai așteaptă o lună. Numai că boala nu prea aşteaptă, iar pacienţii aleargă de la un laborator la altul cu speranţa că poate vor găsi unul ale cărui fonduri încă nu au expirat.

Indiferent că sunt oameni bolnavi, părinţi care au nevoie de analize pentru copiii lor sau săteni care, în plus, cheltuie şi cu transportul, pentru toţi răspunsul e, invariabil, acelaşi: Nu mai sunt bani pentru luna aceasta, reveniţi luna viitoare.

Local, vina nu prea există deoarece fondurile sunt limitate și împărţite de către Ministerul Sănătăţii. Singura opțiune rămasă e să trăim și să murim pe banii noștri.

Anca Preda

2 Comments

  1. o mizerie este sanatatea noastra.un stat comunist, care nu face mai nimic, jumuleste cit poate cetatenii lui, fura din ceea ce jumuleste si apoi vedem ce se mai poate face cu banii ramasi.in rest poporul, se descurca cum poate, maninca ce gaseste pe piata, se inbolnaveste cu ce maninca, se duce la medic pe banii lui, mai da la medic ceva, ia medicatia platita de el,si se inbolnaveste mai tare cu medicatia prescrisa de medic.asta e situatia la ora aceasta in tara lui papura voda,adica base.

  2. Ce nu stiu pacientii este ca medicii caraseni chiar platiti cu miliarde de lei nu le-ar putea asigura tratament si operatie ca la carte pentru simplul, umilul, rationalul motiv: nu se pricep!
    Sunt cateva exceptii, de regula, dupa cativa ani ei dispar din „peisaj” alegand Timisoara, Cluj, ori strainatatea. Aceeasi „regula” ca si in alte meserii.

Adaugă comentariu