Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – La 67 de ani, Silvea Buhalo este una dintre puținele încondeietoare de ouă din județ.

Acasă, în satul Runc, comuna Moldovița, mama sa cunoștea bine încondeiatul ouălor. Învățase de la înaintași și multă lume o căuta. Primea multe comenzi, așa că avea nevoie de ajutorul Silvei, pe atunci în clasa a doua. Copila nu mai prididea să-și ajute mama de la care, la rându-i, „fura” îndeletnicirea. Până a terminat clasa a opta, se pricepea de minune să facă din simple ouă adevărate opere de artă.

Acum 30 de ani s-a stabilit în Banat împreună cu soțul și cei șapte copii. Au muncit la colectiv, apoi s-au ocupat de creșterea animalelor. Mai apoi au cumpărat o casă și au prins rădăcini în zonă. Tanti Silvea nu a uitat niciodată ce-a învățat acasă.

Prima dată, fac modelul cu ceară pe oul alb ca să rămână culoarea albă. Apoi lucrez fiecare culoare în parte. Mai întâi în alb urzesc modelul, apoi lucrez pe rând părțile cu galben, roșu, negru”, aflăm de la tanti Silvea. Pentru ca oul să fie gata, trebuie așezat pe un grătar, la cald. Ceara se topește și se scurge, după care oul este șters și dat cu lac în culori, un lac ce poate fi găsit în comerț. Totul durează cam patru-cinci ore.

În Banat sunt puțini cei care încondeiază ouă. De aceea, o chișiță, adică „penița” foarte subțire cu care lucrează tanti Silvea, se găsește numai la meșterii din zona sa natală. Face totul singură, căci cei din Banat nu cunosc îndeletnicirea. „În Bucovina sunt mulți care fac asta căci e tradiția zonei. M-aș bucura să pot lăsa cuiva ceea ce eu am învățat de la mama, e o tradiție frumoasă și e păcat să se piardă”, mai spune tanti Silvea.

Tare rău îi pare când vede tinerii plecând din țară. Ar vrea să fie și la noi de lucru ca lumea să nu-și mai caute rostul în alte părți. „Oriunde s-ar duce, tinerii să nu-și uite tradițiile. Acum e bine că încă avem tradiții dar, când nu le vom mai avea, va fi rău”, încheie cu tristețe. La Târgul de Florii de la Reșița lumea a venit, i-a admirat rezultatele muncii iar unii au și cumpărat ouă încondeiate. Unul dintre modelele pe care tanti Silvea le realizează se numește „calea rătăcită”. Să sperăm că românii vor ști să țină drumul drept și că nu-și vor uita tradițiile.