Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cu rădăcini bucovinene, o familie din satul Tirol, comuna Doclin, încondeiază ouă pentru Paşte. Ceea ce la început părea doar un hobby, cu timpul încondeiatul ouălor s-a transformat într-o afacere profitabilă. Prin mâinile soţilor Ana şi Radu Bursuc au trecut mii de ouă pe care cei doi, cu migală şi talent, le transformă în opere de artă. „Încondeiez ouă de mic copil. Am furat meşteşugul de la mama mea care, la rândul ei, a învăţat de la mama ei. Acum, după aproape trei decenii, nu doar eu dau viaţă ouălor, ci şi soţul şi cei patru copii ai mei“, ne-a spus Ana Bursuc.

Pentru încondeierea ouălor de Paşte cei doi meşteri folosesc un instrument numit chişiţă, o stinghie de lemn cu un vârf de metal în capăt, care aplică un strat de ceară topită, după un anumit tipar. Înainte de a fi vopsite, ouăle se golesc de conţinut printr-un mic orificiu, pentru a putea rezista cât mai mult timp fără crăpături. Pentru a nu prinde miros, acestea sunt degresate şi tratate cu soluţii speciale, şi abia apoi se trece la încondeierea lor. Culorile în care sunt scufundate ouăle încep de la cele mai deschise la cele mai închise, iar operaţiunea de încondeiere durează în funcţie de mărimea şi modelul ales. „Pictez pe ouă de găină, raţă, gâscă şi struţ, iar întreaga procedură durează aproape patru ore. Bineînţeles, totul depinde de modelul şi de mărimea oului ales. Nu este uşor ceea ce fac, pentru că este nevoie de multă fineţe şi răbdare, dar este o activitate care pe lângă faptul că mă împlineşte sufleteşte, mă şi relaxează“, mai povesteşte doamna Bursuc.

Pe lângă împlinirea sufletească de care vorbeşte femeia, această pasiune aduce şi profit familiei, căci ouăle încondeiate sunt foarte apreciate de străini. „Nu m-am îmbogăţit, dar am comenzi şi contracte încheiate cu distribuitori din ţară şi din străinătate. Pot spune că ouăle lucrate de mine şi de familia mea au fost vândute în ţări precum Italia, Germania, Austria, Olanda şi chiar SUA. La noi în ţară, acestea se găsesc în magazinele de artizanat“, ne lămureşte femeia.

Mai trebuie spus că pe familia Bursuc am întâlnit-o luni la vernisarea expoziţiei „Vino Doamne printre noi!“, eveniment organizat de Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 7, Muzeul Banatului Montan şi Protopopiatul Ortodox din Reşiţa. Expoziţia cuprinde lucrări realizate de elevi cu ocazia sărbătorilor pascale, ouă încondeiate, pictură pe sticlă, artă decorativă, şi desene cu temă religioasă.

Roxana Bălan Nafiru