Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – De câțiva ani, ultimul weekend din septembrie este dedicat bibliotecilor publice din România, care prin activitățile organizate încearcă să apropie publicul de carte, determinându-l să iasă din casă și să se distreze printre rafturile cu volume.

În municipiul de pe malul Bârzavei, Nocturna Bibliotecilor a ajuns, anul acesta, la cea de-a V-a ediție, evenimentul fiind marcat vineri, 30 septembrie, de Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici“. Prin programul desfășurat, instituția a reușit să-i aducă la bibliotecă nu doar pe cei mici, ci și pe cei mari. Manifestarea s-a derulat între orele 17.30 și 23.00 și a debutat cu spectacolul muzical de teatru pentru copii „Cei trei purceluși“, în interpretarea actorilor de la Teatrul de Vest Reșița. Jocul acestora a fost savurat din plin de micuții spectatori, care au interacționat în permanență cu cei patru actori. De asemenea, cu sprijinul tinerilor de la Centrul de Voluntariat Reșița, organizatorii le-au putut oferi celor mici sesiuni de face-painting și sculturi din baloane.

Adolescenții au avut și ei parte de un moment al lor, tânăra reșițeancă Leila Sandra Coroian venind în fața lor cu cel mai recent volum de science-fiction. ,,Origami: Omul de hârtie“ a apărut anul acesta la Editura Berg, și este un roman mozaic, compus din patru povești diferite, patru protagoniști, patru timpuri care se leagă în final. Un moment gustat din plin de vizitatori a fost și cel de muzică și poezie, pregătit de poeții reșițeni Costel Simedrea, Cristian Bistriceanu, Emil Varga și Adrian Abrudan, pe de-o parte, și de Cristi Iakab și trupa „The Road Band“, pe de altă parte.

După ora 21.00, cei mari au putut viziona două documentare în regia reșițeanului Sabin Dorohoi. Este vorba despre „Banatul Montanׅ“, episodul 1 – „Drumul Romanilor“, și SWIM“, cu și despre Avram Iancu, bibliotecarul care a realizat performanța de a străbate Dunărea înot. De asemenea, cu sprijinul elevilor de la Colegiul Tehnic Cărășan, organizatorii au prezentat o expoziție de obiecte textile, și una de carte și revistă, realizată de Casa Corpului Didactic Caraș-Severin.

„Fiecare bibliotecă încearcă să se pregătească cât mai bine pentru publicul de toate vârstele. Acest lucru l-am făcut și noi, și sper că alegerile noastre nu au dezamăgit. Întregul program pregătit pentru eveniment, la fel ca toate serviciile Bibilotecii Județene, a fost gratuit, și le mulțumesc, cu acest prilej, și parnerilor noștri – Teatrul de Vest, Școala Populară de Arte și Meserii «Ion Românu» Reșița, Casa Corpului Didactic Caraș-Severin, Colegiul Tehnic Cărășan Reșița, Centrul de Voluntariat Reșița, Clubul Interact Reșița și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret“, ne-a declarant Clara Maria Constantin, managerul Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici“. Un program similar are loc, în această după-amiază, și la Biblioteca Municipală Reșița.