Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – De vineri, lucrările marelui artist Ion Sălişteanu au propria sală la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa. Cele 25 de lucrări, donate muzeului de Melania Sălişteanu, soţia artistului care s-a stins din viaţă în luna mai, fac parte din ciclul Marea Eternă. Expoziţia vernisată la sfârşitul săptămânii trecute s-a bucurat de un public numeros: autorităţi locale şi judeţene, oameni de cultură, artişti plastici şi elevi de la Liceul „Sabin Păuţa“ din Reşiţa.

Despre cariera şi omul Ion Sălişteanu au vorbit: Dumitru Vlădulescu, directorul Teatrului de Vest Reşiţa, care declara că, de acum, artistul are o casă la Reşiţa nu numai la muzeu, ci şi în sufletele reşiţenilor, criticul Ada Cruceanu Chisăliţă, şi soţia artistului.

„Deschiderea acestei expoziţii a fost posibilă datorită mai multor oameni. A contribuit domnul Octavian Şuhani, care a venit şi a luat lucrările de la Bucureşti, cel care le-a împachetat şi le-a panotat. Au foarte mulţi oameni cărora trebuie să le mulţumesc. Dar există o persoană care a stat în spatele acestui act, o persoană care m-a îmboldit să fac acest lucru, iar acesta este Bebe Cojocariu. Prietenia de o viaţă dintre Sălişteanu şi Bebe a fost o prietenie atipică. Ei nici măcar nu-şi spuneau pe nume, după patruzeci de ani de prietenie. Îşi spuneau domnule Cojocariu, domnule Sălişteanu. Prietenia lor era bazată pe altceva, pe stimă, pe respect, pe profundă încredere unul în celălalt“, a mărturisit Melania Sălişteanu.

Despre omul Ion Sălişteanu ne-a vorbit şi fiica artistului, Raluca Dimitriu: „Pentru că tatăl meu a fost foarte legat de reşiţeni, nădăjduim că aceste lucrări vor pune în lumină ecourile unui tip de iubire ce l-a caracterizat pe parcursul întregii vieţi. După moartea tatălui meu, mama a fost preocupată să organizeze mai multe expoziţii în ţară, pentru că acestea nu fac decât să reînvie propria lui mobilitate şi disponibilitate de comunicare cu oamenii din întreaga ţară“.

Despre creaţia lui Ion Sălişteanu au apărut peste 300 de articole, trei volume monografice şi numeroase filme. Artistul a realizat peste 4.000 de lucrări, multe figurând în cele 200 de expoziţii de artă românească organizate în ţară şi în străinătate. În 2005, în China, la Hehe, a fost deschis muzeul Ion Sălişteanu, iar în 2009, în librării, a fost lansat volumul „Artişti plastici români contemporani – Ion Sălişteanu“.

Roxana Bălan Nafiru